Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut public produsul din magazin periculos pentru români. Dacă l-au cumpărat, aceştia sunt rugaţi să îl distrugă sau să îl returneze. Care este substanţa toxică pe care o conţine?!

 

Produsul alimentar care conţine substanţe toxice

Românii care au cumpărat Mini Cheeseburgers din magazinele Carrefour sunt avertizaţi să nu consume produsul, ci să îl arunce sau să îl returneze cât mai curând posibil, avertizează cei de la ANSVSA. Conform acestora, în aliment s-a detectat prezenţa peste limite a contaminantului oxid de etilenă în anumite loturi de seminţe de susan, folosite ca ingredient la fabricare. Astfel, a fost emisă o alertă în întreaga Europa, iar Mini Cheeseburges (Bretzel Burgard) au fost retraşi de pe piaţă.

 

Dacă produsul este returnat, cumpărătorii îşi vor primi banii înapoi. De asemenea, este important de precizat că nu este necesară prezentarea bonului fiscal, iar informarea este valabilă până pe 23 noiembrie 2020.

 

De ce este periculos oxidul de etilenă

Un compus organic, oxidul de etilenă dăunează grav sănătatea în caz de consum repetet şi pe termen lung. Acesta a fost descoperit în anul 1859 de către chimistul francez Charles Adolphe Wurtz, care l-a preparat prin tratarea 2-cloroetanolului cu hidroxid de potasiu.

 

Conform registrului Agenţiei americane pentru Substanţe Toxice şi Boli, majoritatea expunerilor la oxid de etilenă au loc prin inhalare sau contact cu pielea. Gazul este uşor absorbit de plămâni, dat fiind că mirosul nu este un indicator fiabil al prezenţei acestuia şi nu oferă o atenţionare adecvată.

 

Contact cu pielea / ochii: Contactul cu pielea cu soluţii concentrate de oxid de etilenă sau concentraţii mari de vapori poate provoca arsuri chimice. Contactul cu oxid de etilenă lichefiată poate duce la degerături. Expunerea la niveluri ridicate de gaz poate provoca arsuri ale corneei şi cataractă.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro