Părinţii pot beneficia de concediu medical pentru copilul care suferă de boli rare, afecţiuni oncologice, hemato-oncologice şi unele afecţiuni neurologice şi HIV/SIDA, până când minorul împlineşte 16 ani, începând din trimestrul patru al anului 2017.
Aceasta este una dintre măsurile de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate prezentate Guvernului, o alta vizând eliminarea avizului direcţiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoţesc copilul bolnav în străinătate, urmare a unei autorizări a Ministerului Sănătăţii de a urma tratament medical, anunţă CNAS.
Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, principalele măsuri de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate prezentate în ultima şedinţă de guvern vizează revizuirea reglementărilor legale referitoare la concediile medicale, simplificarea relaţiei furnizorilor de servicii medicale cu Casa de asigurări de sănătate, precum şi o serie de măsuri referitoare la aplicaţiile informatice gestionate de CNAS.
În privinţa concediilor medicale, se intenţionează creşterea limitei de vârstă de la şapte la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre părinţi poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afecţiuni grave. Lista acestor afecţiuni urmează să fie stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii în colaborare cu CNAS şi va cuprinde unele boli rare, afecţiuni oncologice, afecţiuni hemato-oncologice, unele afecţiuni neurologice, HIV/SIDA.
Pentru situaţiile în care părintele însoţeşte copilul la tratament într-o altă ţară, cu autorizarea prealabilă a Ministerului Sănătăţii sau a CNAS, cadrul legal va fi modificat astfel încât certificatul de concediu medical pentru părintele însoţitor să poată fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul întâi sau unei persoane împuternicite în acest sens. Atât documentele pe baza cărora se va elibera certificatul medical, cât şi certificatul medical vor putea fi transmise în format electronic sau pe suport hârtie;
O altă măsură vizează eliminarea avizului direcţiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoţesc copilul bolnav în străinătate, urmare a unei autorizări a Ministerului Sănătăţii de a efectua tratament medical, arată CNAS într-un comunicat.
De asemenea, pentru persoanele care însoţesc copilul bolnav în străinătate, dacă durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, fie lunar, astfel încât asiguratul să poată primi cu regularitate indemnizaţia de concediu medical, fie la momentul întoarcerii acestuia în ţară, astfel cum este reglementat în prezent, respectiv în maximum 15 zile de la întoarcere.
Potrivit CNAS, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de către medici şi transmise către angajator fie pe suport de hârtie, fie în format electronic, în această din urmă situaţie certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic şi transmise de acesta direct angajatorului în format electronic.
Termenul de implementare a modificărilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an.
Alte măsuri propuse vizează simplificarea activităţii furnizorilor de servicii medicale în relaţia cu casa de asigurări de sănătate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor, mai spune conducerea CNAS.
Totodată, au fost propuse şi o serie de măsuri referitoare la aplicaţiile informatice prin care se urmăreşte: îmbunătăţirea procesului de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate şi a certificatului provizoriu de înlocuire a acestuia, prin integrarea în modulul gestiune asiguraţi din aplicaţia informatică PIAS a modulului card european; dezvoltarea actualei aplicaţii informatice astfel încât asiguraţii / neasiguraţii să o poată accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data înscrierii la medicul de familie, starea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi tipul de servicii medicale acordate în ultimele 12 luni şi numărul acestora.
De asemenea, CNAS urmăreşte standardizarea formularisticii, astfel încât aceasta să fie gestionată numai în format electronic (cu excepţia documentele medico-legale, care este necesar să rămână pe suport de hârtie).
Actualele măsuri propuse vin în continuarea altor proiecte de simplificare a relaţiei persoanelor asigurate cu furnizorii de servicii medicale şi cu casele de asigurări de sănătate, precum introducerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a prescripţiei electronice.
"CNAS, împreună cu Ministerul Sănătăţii, sub autoritatea prim-ministrului Mihai Tudose, acţionează continuu pentru eliminarea birocraţiei. Pentru crearea unui sistem de sănătate modern şi performant, adaptat nevoilor populaţiei din România, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat şi raţionalizat, fiind necesară şi adoptarea unei noi legi a sănătăţii, în conformitate cu programul de guvernare”, a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS.
CNAS: Părinţii pot beneficia de concediu medical pentru copilul care suferă de boli rare, afecţiuni oncologice, hemato-oncologice şi unele neurologice, HIV/SIDA
12 august 2017
- citeşte totul despre:
- parinti,
- concediu,
- oncologice,
- neurologice,
- minor


Din aceeaşi categorie:
Patru universităţi din România, în top 800 mondial
(16 septembrie 2014)
72 vizualizări
Mii de agenţi economici din România riscă să fie obligaţi să dea înapoi sumele primite ca ajutor în pandemie
(20 aprilie 2022)
28 vizualizări
Noul contract-cadru în Sănătate. Toate modificările care intră în vigoare de la 1 iulie, de la consultaţiile la domiciliu la plata serviciilor în spitalele private
(28 iunie 2021)
122 vizualizări
RATB vrea să cumpere tramvaie şi troleibuze electrice din bani europeni
(31 octombrie 2017)
341 vizualizări
Acţiune pe calea ferată
(13 octombrie 2013)
73 vizualizări
România, ţara cu cea mai proastă imagine la CEDO
(13 iulie 2013 - Cristina IANCU)
208 vizualizări
Autorităţile spun că pacientul care a murit acum o săptămână în Gorj făcuse vaccinul cu AstraZeneca, din lotul suspendat în acest moment, dar avea probleme cu inima.
(12 martie 2021)
183 vizualizări
Vezi aici calendarul înscrierilor la grădiniţă
(5 mai 2020)
252 vizualizări
Cutremur de 4,1 grade Richter în apropiere de Ploieşti!
(24 mai 2020)
1512 vizualizări
Italia ar putea transfera deşeuri menajere în gropi de gunoi din România
(30 iulie 2015)
274 vizualizări
812 cadre medicale sunt infectate cu coronavirus în toată ţara. 429 dintre acestea sunt la Suceava. Statistica pe judeţe.
(13 aprilie 2020)
133 vizualizări
Convocare pentru CSAT
(1 octombrie 2013)
75 vizualizări
270 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, in Romania
(6 mai 2020)
113 vizualizări
Avalanşă în Făgăraş - Costurile intervenţiei de evacuare, suportate de stat, chiar dacă şoferii care au urcat cu maşinile au încălcat Codul Rutier. Prefect: Este o situaţie de urgenţă, cu cetăţeni români, statul român are grijă de cetăţenii lui
(6 februarie 2023)
23 vizualizări
Cutremur de 4,1 grade Richter în România
(4 iulie 2022)
153 vizualizări
Mărturisire dură a unui medic de la UPU Ploieşti : De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă. Am ajuns acolo, credeaţi că n-am ajuns?
(20 octombrie 2020)
2282 vizualizări
METEO: Ploi abundente, lapoviţă şi ninsoare!
(23 ianuarie 2015)
55 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Cele mai periculoase flori de apartament
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de o
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Pasiune şi moarte: Lili Brik şi Maiakovski
Publicat la data de 15 iulie 2025
-
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Publicat la data de 11 iulie 2025