Situaţie absurdă la căminul de bătrâni din localitatea Bălceşti, judeţul Vâlcea: angajaţii nu au mai fost plătiţi de 9 luni, iar bătrânii internaţi acolo au fost mutaţi la alte centre de îngrijire.

Deşi directorul a cerut închiderea azilului, ca să nu se mai adune alte datorii, consilierii locali nu au vrut să voteze hotărârea de desfiinţare. În acest fel, deşi nu mai au activitate, angajaţii sunt nevoiţi să vină zilnic la program şi să asigure şi gărzile de noapte.

Căminul din Bălceşti adăpostea până la sfârşitul săptămânii trecute 26 de bătrâni. Toţi au fost mutaţi, iar clădirea a rămas pustie. Deşi nu mai au pacienţi şi nu mai sunt plătiţi de la începutul anului, miercuri în cămin se aflau la lucru un paznic, bucătăreasa, o infirmieră şi o asistentă, conform graficului normal de lucru.

Mariana Bălăşescu, bucătăreasa:“Neavând beneficiari venim să păzim zidurile goale. (...) Chiar suntem într-o situaţie disperată, nu ştim ce e de făcut ca să putem măcar să ne recuperăm banii pe lunile lucrate, pe lunile muncite în perioada în care am avut aici bătrâni.”

Maria Valeanu, infirmiera: “Nu am mai primit banii din luna februarie, beneficiarii I-au trimis la alte centre şi noi stăm şi aşteptăm.”

Datoriile sunt de 540.000 de lei, bani pe care primăria nu îi are. Banii reprezintă plata salariilor, dar şi restanţele către furnizorii de utilităţi, hrană şi medicamente. Din cauza acestei datorii, conturile primăriei sunt acum blocate.

Constantin Aleca, primarul oraşului Bălceşti: “S-a supus la vot (...) înainte de a se vota, consilierii partidului social democrat au părăsit sală. Deci ei au solicitat amendamentul cu plata datoriilor către cămin şi tot dumnealor au şi părăsite sală. Vă daţi seama că nu s-au gândit nicio clipă la salariaţi. Acum este o perioadă incertă, oamenii o să vină la serviciu, dar nu ştiu cum o să fie retribuiţi.”

Marian Geica, directorul căminului de bătrâni Bălceşti: “La ora asta suntem 25 de angajaţi şi nu mai avem obietul muncii. Şi juridic nu pot nici să îi concediez, pentru că nu am hotărârea de consiliu local prin care am fost înfiinţaţi, nu am hotatraea de desfiinţare. Pentru plata salriilor de acum încolo, neavând obiectul muncii, nu văd cum să îi platesc pentru că nu prestează o muncă.”

Inaugurat în 2011, centrul din Bălceşti a fost finanţat 4 ani de Ministerul Muncii, apoi a ajuns în subordinea primăriei, care nu a mai avut bani pentru el. Consiliul judeţean Vâlcea s-a oferit să preia întreaga unitate, dar primarul localităţii s-a opus vehement.