ISU a primit sponsorizări de la firmele pe care le controla. Informaţia apare în motivarea instanţei în cazul arestării celor doi angajaţi ISU. Potrivit judecătorilor, practica era cunoscută de şefi. Tribunalul Militar consideră că este greu de imaginat că societăţile care sponsorizează masiv ISU pot fi controlate în mod obiectiv şi, eventual, sancţionate drastic.
Astfel a motivat judecătorul militar decizia prin care doi inspectori ISU au fost arestat preventiv (George Matei Petrică) şi, respectiv, plasat în arest la domiciliu (Antonina Radu).
Cei doi au fost acuzaţi de abuz în serviciu legat de controalele făcute în clubul Colectiv, dar nedeclarate superiorilor.
Totodată, judecătorul militar a apreciat că este greu de crezut că inspectorii ISU sau o instituţie de stat care beneficiază de sponsorizări din partea unor firme private ar putea să îi sancţioneze drastic pe agenţii comerciali dacă ar găsi nereguli.
Patronii clubului, audiaţi de procurorii militari, au spus că nu le-au dat bani celor doi când au venit să verifice clubul. La dosar sunt documente ridicate de la ISU Bucureşti care arată că o fundaţie care funcţiona pe lângă ISU strângea astfel de sume de bani de la operatorii economici verificaţi de angajaţii inspectoratului. Sponsorizările, cum spune judecătorul militar, au fost recunoscute de alţi angajaţi ISU care au fost audiaţi în ultimele zile.
Magistratul a subliniat că procurorii ar trebui să se uite cu atenţie la superiorii ierarhici ai celor doi angajaţi ISU pentru a putea completa tabloul responsabililor pentru incendiul din Colectiv.
Decizia a fost contestată de toate părţile din dosar – angajaţi ISU şi DNA, procurorii cerând ca şi Antonina Radu să fie arestată preventiv.