Restricţionat în 2011 de la comercializare, algocalminul continuă să fie vândut fără prescripţie medicală, doar la mica înţelegere între solicitant şi farmacist.

Medicamentul nu mai poate fi eliberat decât pe bază de reţetă, deoarece conţine metamizol, o substanţă periculoasă care poate fi fatală pentru unele persoane.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a realizat o monitorizare a acestui proces pe o perioadă scurtă de timp, de numai 10 zile, iar concluziile arată că în perioada 20 februarie -3 martie, mai multe farmacii din ţară au eliberat comprimate filmate/pastile Algocalmin, în absenţa unei reţete de la medic deşi, potrivit unei hotărâri a Agenţiei Naţionale a Medicamentului, acest medicament trebuie eliberat pe bază de prescripţie medicală, potrivit Agerpres.

„Potrivit cercetării de piaţă, farmaciştii din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din reţele de farmacii, au eliberat fără reţetă între 2 şi 20 de comprimate filmate/pastile de Algocalmin, în perioada 20 februarie — 3 martie. Este vorba de SC S.I.E.P.C.O.F.A.R. S.A, Catena Hygeia SRL, SC Sensiblu SRL, SC Medimfarm SRL, Farmaplant SRL, SC Iris Pharm SRL, SC Help Farm Plus SRL (Catena), Helen Farm, SC Help Net Farma SA, MC Serv Tour SRL, Centrofarm SA, Nicolle Impex SRL, SC Belladonna Concept Pharm SRL, Farmacia Alissa Retail SRL, Lavira Transport SRL (Catena)“, se arată în comunicatul citat.

Potrivit Hotărârii Consiliului Ştiinţific (HCS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010, s-a modificat statutul de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care conţin metamizol sodic, de la eliberare fără prescripţie medicală, la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie.

„Metamizolul sodic este substanţa activă din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin şi alte medicamente cu diverse denumiri comerciale. Substanţa activă a acestor medicamente, metamizolul sodic, poate provoca o boală gravă a sângelui — agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeană le-au interzis, iar în altele este posibilă achiziţia numai cu prescripţie medicală. Solicităm farmaciilor să ţină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piaţă în care consumatorii nu au foarte multe informaţii, şi să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente“ a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC România.