Ministrul Robert Cazanciuc vrea să digitalizeze Justiţia. Într-o conferinţă de presă ţinută la Alba Iulia, oficialul a anunţat că Ministerul Justiţiei îşi propune să înceapă, în acest an, "un proiect destul de amplu, la nivel naţional, de informatizare, în aşa fel încât oamenii să aibă parte de un dosar electronic şi atunci să nu mai vină efectiv până la instanţă".

 Cazanciuc a mai arătat că un astfel de proiect de informatizare ar duce şi la o uşurare a muncii grefierilor. "Grefierii să se poată ocupa de ceea ce ţine mai degrabă de administrarea unui dosar decât de proceduri care le mănâncă foarte mult timp", a spus Robert Cazaciuc, citat de Agerpres.

La acest moment se află în curs de implementare un proiect asemănător, unele din dosarele instanţelor având deja şi format electronic. Odată cu emiterea citaţiilor către justiţiabili, aceştia primesc şi un cod cu care pot accesa dosarul instanţei în format electronic, putând să vizualizeze online conţinutul dosarelor, conţinut care este realizat de grefieri prin scanarea documentelor depuse de părţi. în acest mod se renuntă la procedura de comunicare a documentelor către părţile din dosar, procedură care consumă nu numai timp, dar şi ocazionează cheltuieli foarte mari cu fotocopiatul documentelor şi comunicarea prin poştă.