În cazul în care ai simţit vreodată că unii dintre angajaţii de la stat nu fac o treabă foarte bună în a-şi justifica salariul, poţi sta liniştit, nu eşti singur. Până şi preşedintele ANAF are o problemă cu lefurile bugetarilor, cu modul în care acestea sunt calculate.

 

Lucian Heiuş este preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi, din această poziţie, a vorbit ieri despre situaţia actuală a angajaţilor de la stat. În opinia sa, nu este normal ca bugetarii să fie plătiţi unitar, aceştia ar trebui să aibă un salariu raportat la performanţa şi rezultatele obţinute, cum de altfel se întâmplă în orice altă industrie.

 

Ce este greşit la bugetari, în opinia şefului ANAF

Lucian Heiuş a fost prezent la conferinţa PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma Fiscală. În cadrul evenimentului organizat de PwC România, şeful ANAF a explicat că sistemul actual de salarizare provoacă o demotivare a celor foarte buni, deoarece oamenii primesc aceeaşi sumă de bani indiferent de performanţă.

 

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine? Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar.

 

Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”, a declarat Lucian Heiuş.

 

Deşi primele referinţe legate de salariile bugetarilor au vizat ANAF, preşedintele Fiscului a spus că situaţia este dezastruoasă în toate instituţiile statului. Peste tot este nevoie de o modernizare.

 

„Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească.

 

Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci într-adevăr putem discuta despre un stat modern, despre performanţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, construcţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a completat Lucian Heiuş.

 

 

Sursa: www.playtech.ro