La începutul săptămânii viitoare am putea vedea primii fulgi de zăpadă din acest sezon rece. E drept, la munte.

O masă de aer polar loveşte cu putere Europa, inclusiv România, şi va aduce atât de mult frig, încât la munte pot apărea primele ninsori. Dar nici în restul ţării nu va fi mai bine. În unele zone, temperaturile vor scădea şi cu 17 grade în doar 48 de ore. Abia la sfârşitul săptămânii am putea reveni la normal.

Masa uriaşă de aer arctic va lovi de două ori ţara noastră. Prima dată chiar sâmbătă, dar timid, prin nord-vestul ţării. Iar vremea aspră va căpăta din mers puteri sporite, astfel că de luni cea mai mare parte din ţară va fi sub imperiul frigului.

Orădenii, de pildă, experimentează deja răcirea bruscă. De la 29 de grade vineri au trecut la 15 sâmbătă. Terasele s-au golit, umbrelele de soare au fost strânse, iar de la pantaloni scurţi şi tricou, oamenii au scos gecile din şifoniere.

Şi este doar începutul, pentru că marti-miercuri temperaturile ar urma să scadă dramatic peste tot. Termometrele nu vor arăta mai mult de 20 de grade nicăieri, iar în centru şi nord ajung la cel mult 12, pentru ca noaptea să coboare la minus -2, -3 grade.

Am putea avea aşadar primele fulguieli de anul acesta, în condiţiile în care se anunţă şi precipitaţii slabe.

De la o extremă la altă vor trece şi bucureştenii, pentru că de la prea cald pentru această perioadă ajungem la prea rece pentru această perioadă. În cifre, asta înseamnă de la 31 de grade înregistrate sâmbătă, la cel mult 18-19, miercuri. Şi n-ai cum să nu simţi o diferenţă de 13 grade.

N-ar fi însă atât de rău dacă n-ar bate şi vântul. La rafală poate atinge şi 60-70 de km pe oră, iar pe creste 80-90. În aceste condiţii, temperatura resimţită de corp scade şi mai tare.

Abia la sfârşitul săptămânii ar trebui să ne întoarcem la temperaturile normale pentru sfârşitul lui septembrie.