Peste trei milioane de copii se reîntorc, în grădiniţe, şcoli şi licee, în condiţiile în care în România este alertă epidemiologică.

 

Va fi aproape imposibil ca triajul recomandat de autorităţile sanitare să fie făcut zilnic, pentru că nu avem atât de mulţi medici şi asistenţi. Aşadar, părinţii sunt sfătuiţi să nu-şi trimită fetele şi băieţii în colectivitate dacă au semne de boală. Mai ales că nu am atins încă vârful sezonului de gripă.

 

S-a făcut dezinfecţie generală la Colegiul Naţional ”Onisifor Ghibu” din Oradea, şcoala cu cei mai mulţi elevi din judeţul Bihor.

 

Iulius Timar, director Colegiul Naţional ”Onisifor Ghibu” - Oradea: „Vin mâine peste 2.000 de copii - am dezinfectat băi, holuri, săli de clasă, bănci, dulapuri, tot ce există în spaţiile de învăţământ. Fiecare diriginte va trece pe la clasa proprie şi va sta de vorbă cu copiii.”

 

Este însă aproape imposibil să verifici zilnic toţi copiii spun reprezentanţii unităţii de învăţământ.

 

La rândul lor, autorităţile vin cu o serie de recomandări pentru a limita răspândirea cazurilor de gripă şi viroze.

 

Directorii şcolilor trebuie să se asigure că există materialele necesare pentru dezinfectarea periodică a mâinilor şi a suprafeţelor, că sunt aerisite încăperile dar şi că se respectă eticheta tusei şi a strănutului. Acolo unde nu sunt medici sau asistenţi, cadrele didactice pot face triajul copiilor, transmite ministrul Educaţiei.

 

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: „Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să prevenim răspândirea virusului gripal.''

 

Chiar şi aşa medicii se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească în săptămânile următoare.

 

conf. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş: „În gripă semnele sunt puţin mai sistemice decât într-o infecţie obişnuită: avem de-a face cu febră înaltă, dureri musculare, stare de rău, ceea ce nu găsim într-un guturai obişnuit. Diferenţa între Covid şi gripă este foarte greu de făcut clinic, de aceea este mai bine să se adreseze medicului de familie în primul rând.''

 

Conform raportărilor, am trecut de trei săptămâni consecutive în care au fost depăşite ratele istorice de îmbolnăvire. Diferenţele sunt clare: au fost şapte zile în care s-au înregistrat 4.961 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Cu toate acestea, vârful sezonului gripal este aşteptat abia după jumătatea acestei luni.

 

Măsuri anunţate în Bucureşti

Conform recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. Acolo unde nu există personal medical suficient, triajul se va face de către cadrele didactice-cu menţiunea că este vorba, în acest caz, de un triaj observaţional, ceea ce presupune observarea/identificarea eventualelor simptome ale virusului gripal. În cazul în care acestea există, părinţii/reprezentanţii legali vor fi informaţi cu privire la necesitatea consultării medicului de familie pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice.

 

În ceea ce priveşte măsurile specifice de la nivelul unităţilor de învăţământ, vor fi luate acele măsuri recomandate de către Ministerul Educaţiei şi de către Ministerul Sănătăţii. Toate materialele informative şi recomandările au fost transmise conducerilor unitatilor de învăţământ, spre a fi diseminate cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor.

 

În cursul zilei de vineri, a avut loc o şedinţă între conducerea ISMB şi inspectorii de management instituţional de la nivelul fiecărui sector din Municipiul Bucureşti, al cărei principal scop a fost identificarea nevoilor, în ceea ce priveşte materialele dezinfectante. Conform informaţiilor primite în cursul aceleaşi zile din teritoriu, în unităţile de învătământ preuniversitar din Municipiul Bucureşti este asigurat stocul de materiale dezinfectate pentru perioada următoare.

 

Părinţii vor efectua triajului zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului in colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii.

 

În ceea ce priveşte accesul părinţilor/reprezentanţilor legali în incinta unităţii de învăţământ, acesta se face în conformitate cu prevederile legale şi cu cele stabilite prin procedura de acces.

 

În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, se impune respectarea, pe cât posibil, a recomandării de a se limita accesul, în unităţile de învăţământ, al persoanelor care nu sunt direct implicate in desfăşurarea actului educaţional.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro