Pentru că se aproprie Crăciunul, iar carnea de porc este acum la mare căutare, medicii veterinari s-au apucat să verifice vânzările de porci din mediul online.

 

Aceştia se uită peste anunţurile postate de gospodari, apoi le bat la uşă pentru a vedea dacă animalul este înregistrat în baza de date. În plus, cel care le cumpără marfa trebuie să completeze un formular special.

 

Astfel, vor să prevină răspândirea pestei porcine.

 

El este Ghiţă, un purcel de peste 120 de kilograme, care a fost scos la vânzare pe internet de un gospodar din Dârvari, Prahova. Anunţul a fost văzut şi de medicii veterinari, care i-au făcut o vizită.

 

Veterinarii vor să verifice, prin aceste vizite, dacă animalul este înregistrat şi dacă oamenii îi îndrumă pe viitorii cumpărători să completeze un formular de mişcare, pus la dispoziţie de Direcţia Sanitar Veterinară Prahova.

 

Reporter: „Dacă vine clientul la poartă şi vă înţelegeţi, ce trebuie să faceţi?”

 

Florică Stemate, vânzător: „Îl trimit la medicul pe care îl avem aicea zonal să facă formularul de mişcare şi cu asta basta, să îmi dea banii.”

Aşa că toate anunţurile postate pe site-uri de profil sunt citite cu atenţie de medicii de la DSV.

 

George Stratulat, directorul DSVSA Prahova: „Dacă nu reuşim să stopăm traficul ăsta ilegal de carne de porc, de animale vii atunci e o problemă şi nu mai putem stopa pesta porcină africană.”

 

Şi pe şosele se fac controale la transporturile de carne de porc.

 

Şofer: „N-am avut autorizaţia sanitar veterinară pentru maşină, dar în rest am avut tot ce trebuie.”

 

Autorităţile le reamintesc oamenilor că şi examenul pentru trichineloza este obligatoriu dacă vrem să mâncăm carne de porc crescut în gospodărie.

 

În Prahova, carnea de porc în viu se vinde cu preţuri între 13 şi 20 de lei pe kilogram, în timp ce în galantarele măcelăriilor preţurile încep de la 22 de lei.

 

Cumpărătoare: „Nu este pentru orice buzunar, este pentru buzunare care sunt mai pline. Am dat 300 de lei deocamdată.”

 

Vânzarea porcilor neidentificaţi este sancţionată cu amendă cuprinsă între 600 şi 1500 de lei.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro