În luna septembrie a acestui an, Macel Ciolacu venea cu o nouă propunere, privind numărul de zile libere pentru 2023. Conform proiectului, se propunea să se adauge alte două zile libere pentru români, în datele de 6 şi 7 ianuarie. La acel moment liderul PSD justifica propunerea declarând ,Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari. Nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere”. Astăzi aflăm că s-a luat decizia ca aceste zile să intre în caldendarul zilelor libere din 2023.

 

Datele de 6 şi 7 ianuarie, alte două zile libere în 2023

Conform Codului Muncii, în anul care vine, românii vor beneficia de cel puţin 15 zile libere, acestea fiind cu titlul obligatoriu. Dar, conform liderului PSD, se propunea să se adăuge alte două zile libere în 2023.

 

Conform Calendarului Creştin-Ortodox, pe 6 şi 7 ianuarie se sărbătoreşte Botezul Domnului, sau Boboteaza, şi Sfântul loan Botezătorul. Proiectul depus la acel moment de Marcel Ciolacu propunea ca aceste două date importate pentru români să intre, ca alte două zile libere, în lista pentru anul viitor:

 

,,Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră. Sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere.

 

Foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulţi sfinţi sunt de Sfântul Ion”, declara Marcel Ciolacu, după depunerea proiectului.

 

Aşa se face că, acum spre final de an, a fost adoptat fără o dezbatere publică prealabilă, proiectul de lege depus de Marcel Ciolacu. Proiectul a fost aprobat în Senatul României, fiind camera legiuitoare în acest gen de acte normative.

 

Datele când vor sta românii acasă anul viitor

Actul normativ, aprobat de Senat, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar nu înainte de a fi publicat în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, în afară de datele deja oficiale, se mai adaugă şi cele două zile, 6 şi 7 ianuarie. Astfel, lista deja cunoscută, se va mări. De la 15 zile libere, cât erau până în prezent, se va trece la 17 zile libere, după cum urmează:

 

1 ianuarie (prima de Anul Nou);

2 ianuarie (a doua zi de Anul Nou);

6 ianuarie ((Botezul Domnului);

7 ianuarie (Sfântul loan Botezătorul);

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

14 aprilie (Vinerea Mare);

16 aprilie (Prima zi de Paşte Ortodox 2023);

17 aprilie (A doua zi de Paşte ortodox 2023);

1 mai (Ziua Muncii);

1 iunie (Ziua Copilului);

4 iunie (Rusalii 2023- prima zi);

5 iunie (A doua zi de Rusalii);

15 august (Adormirea Maicii Domnului);

30 noiembrie (Sfântul Andrei);

1 decembrie (Ziua Naţională a României);

25 decembrie (Prima zi de Crăciun 2023);

26 decembrie (A doua zi de Crăciun 2023).

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro