Statul român acordă 400 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro) pentru becuri. De la sfarsitul lunii octombrie va începe un program care prevede ca românii să primească vouchere în valoare de 200 de lei (circa 40 de euro) cu care să îşi înlocuiască becurile vechi cu unele eficiente energetic, relatează televiziunea Digi24, citată de BTA. Cu vouchere pot fi achiziţionate doar becuri LED cu o putere de până la 15W, confrom RADOR.

 

România se grăbeşte să lanseze noua schemă de eficienţă energetică, în timp ce, concomitent, programul de instalare a panourilor fotovoltaice a fost amânat, subliniază Digi 24. De anul trecut, în jur de 30.000 de români aşteaptă instalarea de panouri solare în casele lor, dar birocraţia de la minister sistează înlocuirea, menţionează televiziunea.

 

Digi 24 notează că becurile incandescente sunt folosite mai ales în casele românilor din mediul rural, pentru care înscrierea într-un program online este aproape imposibilă. Mulţi dintre ei nu au acces la un computer şi sunt sceptici cu privire la termenele în care ar primi fondurile. Televiziunea aminteşte, de asemenea, că becurile cu halogen şi cele cu filament incandescent sunt deja greu de găsit pe piaţă, deoarece în 2018 Comisia Europeană a restricţionat utilizarea lor.

 

Potrivit jurnalistului Ciprian Cherciu, specialist pe tema energiei „verzi”, cu fondurile alocate pentru becuri s-ar putea monta sisteme fotovoltaice, care într-un an ar produce suficientă energie pentru a ilumina o jumătate de milion de locuinţe. Anul trecut, 240 de milioane de lei (peste 48 de milioane de euro) au fost alocate pentru 12.000 de sisteme fotovoltaice, în timp ce 400 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro) au fost alocate pentru înlocuirea becurilor electrice, a comentat jurnalistul.

 

 

 

 

sursa: www.stiripesurse.ro