Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi, transmite News.ro

 

Sorin Grindeanu a declarat, marţi seară, la Antena 3, că principala preocupare a Guvernului, în criza Blue Air, a fost de a aduce acasă românii aflaţi în străinătate care ar fi trebuit să se întoarcă cu aeronave ale acestei companii.

 

”Pe noi ne-a preocupat, după această hotărâte a Blue Air de a bloca toate zborurile până luni, (…) în primul rând, să găsim soluţii. S-au comunicat hotărârile luate în şedinţa din această seară. Va fi o hotărâre a CNSU, pe care o vom adopta în această seară, iar mâine în şedinţa de Guvern vom aproba o hotărâre prin care vom aloca 5 milioane de lei către Ministerul Transporturilor, către TAROM, ca oamenii aflaţi în această situaţie să poată fi transportaţi cu ajutorul TAROM înapoi acasă. Vom găsi soluţii (…) Mâine la ora 10.00 vom da această hotărâre”, a declarat Sorin Grindeanu.

 

Ministrul Transporturilor a precizat că toţi cei afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile pot cere în instanţă recuperarea banilor plătiţi pe bilete.

 

”Avem un Regulament european care se aplică tuturor companiilor aeriene, inclusiv Blue Air, iar acest Regulament european spune că, în momentul în care sunt anulate curse, când există întârzieri foarte mari, cei care au achiziţionat biletele, pot să acţioneze compania şi să îşi recupereze banii. Acest lucru se aplică şi Blue Air. Vorbim de o companie privată, nu e vorba de Tarom sau o companie care să se afle în preocuparea statului. Preocuparea noastră este de a aduce românii în ţară, iar vizavi de această companie, care a beneficiat de ajutor din partea Guvernului României, trebuie să vedem cum funcţionează partea economică, pentru că nu poate să rămână situaţia în acest mod”, a declarat Sorin Grindeanu.

 

Întrebat dacă putea să evite Administraţia Fondului de Mediu poprirea conturilor Blue Air, Sorin Grindeanu a explicat că poprirea nu are legătură cu zborurile.

 

”Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna şi mi-a spus că această soluţie pe care au adoptat-o este urmare a unui lung şir de discuţii avute cu cei de la Blue Air. Blue Air nu era forţat să oprească zborurile. Această poprire nu duce automat la întreruperea zborurilor. Situaţia de la Blue Air nu a apărut peste noapte, au fost semnale în trecut”, a precizat ministrul Transporturilor.

 

Sorin Grindeanu a adăugat că Guvernul se va îndrepta apoi în instanţă împotriva companiei Blue Air, pentru a recupera sumele de bani cheltuite pentru transportul pasagerilor afectaţi de anularea zborurilor, dar şi pentru recuperarea altor sume de bani restante pe care compania aeriană le are de plătit statului român.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro