Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a venit cu noi modificări în ceea ce priveşte desfăşurarea anului şcolar 2022-2023. Acesta a menţionat că există trei materii la care elevii nu vor mai primi note. Vezi care sunt acestea şi cine face excepţie de la regulă.
Trei materii la care elevii nu mai primesc note. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
Sorin Cîmpeanu a venit cu noi modificări în ceea ce priveşte noul an şcolar
Acesta a anunţat că se va renunţa la evaluarea prin note pentru trei materii
În scurt timp începe şcoala, iar în acest an şcolar au loc mai multe schimbări decât în alţi ani în ceea ce priveşte desfăşurarea cursurilor. De la începerea şcolii mai repede, la divizarea semestrelor pe module sau modificări ale numărului de note, ministrul Educaţiei vine acum cu o nouă schimbare.
Cu ce modificări vine Sorin Cîmpeanu
Cu câteva săptămâni înainte să înceapă şcoala, ministrul Educaţiei mai adaugă o schimbare în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a cursurilor. Acesta a venit cu propunerea ca sistemul de evaluare pentru materiile Educaţie fizică, Educaţie Muzicală şi Educaţie Plastică să fie schimbat din note în calificative. Motivul se pare că este reducerea presiunii asupra copilului prin acordarea unei note şi această schimbare, spune ministrul, va încuraja copiii să participe la aceste materii.
Elevii vor primi calificative în loc de note
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că elevii vor primii calificative în loc de note la materii precum Educaţie fizică, Educaţie Muzicală şi Educaţie Plastică. Această decizie are scopul de a încuraja elevii să participe la aceste discipline, fără să simtă presiunea notei. Excepţie de la schimbare fac elevii care studiază la profilele vocaţionale şi la profilul sportiv, care vor primii, în continuare, note de la 1 la 10.
Această decizie vine în urma unei analize a mediilor din acest an, din care a rezultat că în multe şcoli nu există nicio medie diferită de 10, spune ministrul Educaţiei:
„Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 şi 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educaţie Fizică. La Educaţie Muzicală şi Educaţie Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 şi 10.00. Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00! m participat la o dezbatere constructiva cu reprezentanţi ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar si profesori de educatie fizica, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învăţământului din România). Studiul a fost realizat la nivel naţional, pe o eşantionare reprezentativă (220 şcoli din toate judeţele; 64.281 de elevi/min 4 şcoli/judeţ, cu o distribuţie echilibrată între mediile de rezidenţă: urban - rural). Sunt foarte multe şcoli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 şcoli din eşantionul de 220 şcoli). Practic, situaţia reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 şi mai puţin de 9.00. Fundamentat pe această situaţie reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru invatamantul vocaţional/clase cu profil sportiv se va pastra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat in proiectul legii. Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realităţile din sistemul de învăţământ romanesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simţi presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creştere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, a scris Sorin Cîmpeanu într-o postare pe Facebook.
Sursa: www.spynews.ro