În urmă cu câteva zile, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, a dezvăluit care este populaţia aflată pe teritoriul ţării noastre, conform datelor recensământului care s-a finalizat la sfârşitul lunii precedente. Câţi locuitori are România, în 2022, puteţi afla în continuarea articolului curent.

 

Câţi locuitori are România, în 2022. Şeful INS este pesimist cu privire la evoluţia demografică în România

 

După cum arată datele recensământului din 2022, populaţia aflată pe teritoriul României este de circa 19 milioane de locuitori, potrivit lui Tudorel Andrei. Şeful Institutului Naţional de Statistică susţine că este pesimist în ceea ce priveşte evoluţia demografică în ţara noastră.

 

„Aproximativ 19 milioane e populaţia aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ceea ce priveşte evoluţia demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii şi pe piaţa muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică.

 

Am observat o tendinţă: oraşele reşedinţă de judeţ îşi reduc populaţia şi creşte populaţia din localităţile limitrofe (…) 600.000 de locuinţe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicaţii, cum se poate întâmpla aşa ceva”, a precizat Tudorel Andrei la Realitatea TV.

 

Conform şefului INS, 95% din populaţia estimată a României a completat chestionarele de recensământ. În schimb, 5% dintre locuitorii ţării noastre nu au completat chestionarele de recensământ. Potrivit lui Tudorel Andrei, aproape 47% din populaţie a completat chestionarele online.

 

Totodată, el a oferit şi câteva date cu privire la raportul persoanelor care locuiesc la oraş şi cele din mediul rural. Andrei spune că „suntem o ţară pestriţă, cu urban şi rural. 46% din populaţie trăieşte în mediul rural”. De asemenea, săptămâna trecută, preşedintele INS a precizat că s-a finalizat culegerea datelor statistice în operaţiunea de recenzare. Acum urmează ca datele să fie verificate prin eşantionare, validarea acestora şi completarea datelor statistice.

 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, primele rezultate ale recensământului din acest an vor fi publicate în luna decembrie. Până la finele lunii iulie s-au înregistrat, în total, 18,15 milioane de persoane, adică 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a ţării noastre la 1 decembrie 2021, conform datelor din comunicatul Institutului Naţional de Statistică. Reamintim că săptămâna trecută a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ.

 

„După încheierea perioadei de colectare a datelor, conform art. 22 din O.U.G nr 19/2020, şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date, în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 9 alin. (4)”, potrivit comunicatului INS.

 

Conform Institutului Naţional de Statistică, primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 vor fi făcute publice în cursul lunii decembrie a acestui an, iar datele complete şi finale vor fi publicate la finele anului viitor.

 

Recensământul din 2021 este primul din ţara noastră organizat în format digital, fiind al patrulea după 1989 şi al 13-lea recensământ din istorie. După cum am menţionat şi anterior, populaţia aflată pe teritoriul României este de aproximativ 19 milioane de locuitori, adică cu circa 1 milion mai puţin faţă de 2011.

 

 

 

Sursa: www.stiridinlume.ro