Scandalul Eurovision 2022 continuă, şi noi informaţii vin din partea organizatorului, EBU. Încă din seara marelui spectacol, au existat probeme la jurizare. Punctele care ar fi trebuit acordate de România reprezentanţilor Moldovei au fost anulate, şi ulterior date Ucrainei. Scandalul a devenit unul fără precedent, fiind aduse în discuţie criteriile politice. Pe de altă parte, oficialii EBU acuză România de calificare în semi-finala Eurovision prin fraudă.

 

Echipa României la Eurovision se întreabă de ce a modificat EBU rezultatul juriului

Şefa delegaţiei României, Iuliana Marciuc, spune că nu înţelege de ce EBU a anulat votul juriului României. Nici de ce, cele 12 puncte pe care Bucureştiul le-a acordat Moldovei, au fost acordate Ucrainei.

 

Duminică, Marciuc a declarat pentru TVR1 că juriul românesc a respectat toate regulile stabilite de EBU, astfel că a fost luat prin surprindere când rezultatul lor a fost anulat. Ea a povestit că a sunat acasă în timpul repetiţiilor pentru a vedea cum au decurs lucrurile.

 

„Am sunat la Bucureşti. Am cerut să mi se dea punctajul, pentru că până în acel moment nu-l ştiam. Am cerut detalii despre cum s-a organizat juriul în studio. Am aflat că a fost organizat cu toate regulile impuse de EBU, cu prezenţa obligatorie a unui notar, [care a ajuns] în studio înaintea membrilor juriului.

 

Membrii juriului nu puteau comunica între ei. Nu puteau să vorbească. Fiecare persoană a semnat foaia de jurizare. Ei nici măcar nu au văzut rezultatul final al juriului. Nu ştim care este problema cu [votul juriului].”, a povestit Iuliana Marciuc la TVR1.

 

Dar sâmbătă seară, în timpul marii finale, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a trimis o declaraţie vagă în care spunea că a găsit „modele de vot neregulate” detectate în rândul a şase ţări nenumite după a doua repetiţie pentru a doua semifinală.

 

Voturile lor din partea juriului au fost anulate şi înlocuite cu „un rezultat agregat de înlocuire pentru fiecare ţară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un istoric de vot similar)”.

 

România acuzată că s-a calificat prin fraudă în finala Eurovision

În urma acestui lucru, a devenit clar că cele şase ţări în cauză sunt Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino.

 

În timpul transmisiunii în direct, trei dintre aceste ţări, inclusiv România, au întâmpinat dificultăţi tehnice. Acest aspect l-a determinat pe Martin Osterdahl, supervizorul executiv al EBU, să citească el însuşi rezultatele cu voce tare.

 

Au apărut imagini care îl arată pe purtătorul de cuvânt român pe poziţie şi gata să transmită punctele României. Bineînţeles, ea este în stare de şoc când nu poate face acest lucru.

 

Azi, noi date, în cel mai mare scandal media de până acum, ies la iveală. Conform informaţiilor furnizate de „Observator”, EBU ar fi dat un comunicat în care explică motivele pentru cele întâmplate în finala Eurovision de anul acesta.

 

Oficialii EBU spun că „în a doua Semifinală s-a observat că patru dintre cele şase jurii naţionale (n.r. acuzate de fraudă la vot) au plasat cinci dintre celelalte ţări în Top 5 (luând în calcul că nu se pot vota singure); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre jurii au plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi o a cincea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin 12 puncte, maximul ce poate fi acordat”, au explicat în comunicat.

 

Concluzia EBU ar fi că, de fapt, juriul românesc s-ar fi înţeles cu cel din Azerbaidjan şi celelalte state acuzate. Demersul este considerat „O abatere a unui model de vot fără precedent” de oficialii EBU.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro