Restricţiile impuse pe timpul celor doi ani de pandemie s-au ridicat, însă virusul nu a dispărut, aşa că imunizarea anti-Covid-19 va continua, dar în alte condiţii. Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, se schimbă regulile pentru vaccinare. Unde se vor administra, de la 1 iulie 2022, serurile împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.

 

Cum se schimbă regulile pentru vaccinare

Pandemia de Covid-19 pare că s-a încheiat odată cu ridicarea tuturor restricţiilor impuse de autorităţi în contexul situaţiei epidemiologice din ultimii doi ani, însă virusul nu a dispărut, iar cei care doresc să se vaccineze în viitorul apropiat trebuie să ştie că regulile se vor schimba.

 

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă aflat pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, 23 martie, toate centrele de vaccinare anti-Covid-19 din afara spitalelor vor fi închise în următoarele 30 de zile. În plus, începând de la data de 1 iulie 2022, administrarea serurilor se va face doar în cabinetele de medicină de familie.

 

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede că toate „centrele de vaccinare împotriva COVID-19 organizate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 15 ianuarie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, în alte locaţii decât cele din cadrul unităţilor sanitare publice cu paturi îşi încetează activitatea în termen de maxim 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe”

 

Ce se întâmplă de la data de 1 iulie

„Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID 19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară organizate conform prevederilor OUG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, în cadrul programului naţional de vaccinare derulat de Ministerul Sănătăţii.

 

Centrele de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în alte locaţii decât cele din cadrul unităţilor sanitare, care şi-au încetat activitatea, transmit autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială au funcţionat, toate documentele aferente desfăşurării activităţii de vaccinare. Documentele existente la nivelul centrului de vaccinare se arhivează conform legislaţiei în vigoare, la nivelul autorităţii publice locale, cu informarea Direcţiei de sănătate publică judeţene sau a Municipiului Bucureşti”, se arată în document.

 

În plus, începând din data de 1 iulie 2022, vaccinul s-ar putea face contra-cost, tariful pentru administrarea serului de către medicii de familie urmând să se stabilească potrivit Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.

 

În document se mai specifică şi că „începând cu data de 1 iulie 2022 din bugetul Ministerului Sănătăţii se asigură finanţarea activităţii de vaccinare prevăzută la alin. (4) precum şi sumele necesare achitării obligaţiilor de plată înregistrate pentru activitatea de vaccinare defăşurată anterior în cadrul centrelor din unităţile sanitare şi în cadrul cabinetelor de asistenţă medicală primară, care se asigură prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro