In urma şedinţei desfăşurate marţi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a măştii de protecţie, decizie care se va reflecta în noile relaxări. În urma acestei hotărâri, Alexandru Rafila a declarat că, odată cu publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, aceasta va trebui respectată. De asemenea, ministrul Sănătăţii a atras atenţia asupra eficienţei măştii de protecţie în această perioadă cu o transmisibilitate a virusului foarte mare.

 

În ce locuri vor putea românii să nu mai poarte mască de protecţie

CCR a declarat neconstituţională ordonanţa privind obligativitarea purtării măştii în aer liber, lucru care va schimba restricţiile existente până acum. Potrivit ministrului Sănătăţii, în momentul în care decizia se va publica în Monitorul Oficial, românii nu vor mai fi nevoiţi să poarte mască în aer liber, însă, vor continua să poarte în spaţiile închise, spaţii comerciale şi la locul de muncă.

 

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte, decizia trebuie respectă.

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă.

 

În ceea ce priveşte utilizarea în spaţiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie.”, a declarat Alexandru Rafila.

 

„Oricum am fi renunţat la masca de protecţie”

Medicul Alexandru Rafila a subliniat importanţa şi eficienţa măştii în această perioadă de risc, recomandând purtarea ei chiar şi în aer liber, atunci când există zone aglomerate sau spaţii mici în care nu există posibilitatea unei distanţe sociale între cetăţeni. Mai mult, ministrul Sănătăţii a dat asigurări cu privire la relaxarea restricţiilor fără decizia CCR, în momentul în care s-ar fi observat o scădere a infectărilor.

 

„Utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară.

 

Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spatiile exterioare”, a adăugat Alexandru Rafila.

 

„Masca este mai eficientă decât vaccinarea”

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, în acest moment, masca de protecţie ne poate proteja să nu contactăm virusul chiar mai mult decât o poate face vaccinul anti-Covid-19. Acesta sfătuieşte oamenii să nu se lase intimidaţi de acest aspect juridic, conform căruia purtarea măştii în aer liber este neconstituţională, şi să o poarte oriunde situaţia o impune. Alexandru Rafila a explicat că acest gest este o dovadă de responsabilitate pentru propria persoană, cât şi pentru cei dragi.

 

„Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar din punct de vedere raţional dacă discuţi de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecţiei nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

 

Nu o folosim neapărat că avem o depoziţie legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simţ.

 

Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomeraţie.

Nu are importanţă dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că aşa consider eu că este corect”, a explicat Alexandru Rafila, la Antena3.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro