Marile Universităţi din România au început pregătirile pentru al doilea semestru din acest an. Profesorii ar vrea ca studenţii să participe fizic la cursuri, însă mulţi tineri sunt reticienţi când vine vorba să renunţe la sistemul online.

 

Unii şi-au deschis afaceri între timp ori s-au obişnuit acasă.

 

Studenţii Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca - cea mai mare din România - au fost întrebaţi cum îşi doresc să se desfăşoare cursurile în semestrul al doilea. Mai mult de jumătate au optat pentru sisemul online, din diverse motive.

 

Cristina Rus – studentă: ,,Între timp mi-am deschis un business şi acuma prefer să-mi împart timpul jumi-juma. Cu facultatea şi cu businessul”.

 

Aida Izabela – studentă: ,,Da. Aş prefera mult mai mult online datorită a două motive: oboseala şi timpul pe care îl economisesc.”

 

Răzvan Mustaţă – decan FSEGA Cluj-Napoca: ,,Am costatat că aproximativ două treimi din studenţii facultăţii noastre doresc să continue în semestrul al doilea în sistem online. Noi vom face primii paşi pentru revenirea la şcoală începând cu semestrul al doilea din păcate nu ne putem permite să solicităm certificate verde studenţilor noştri”.

 

Specialiştii spun că, pe termen lung, lipsa contactelor sociale îi poate afecta pe tineri.

 

Diana Pop – psiholog: ,,Deja vedem că toată partea aceasta de izolare şi de online ne-a făcut mai anxioşi, mai depresivi, dar pe termen lung faptul că nu interacţionezi cu colegii, nu am acea viaţă de student, de socializare, de voluntariat, de echipă poate să afecteze, sigur.”

 

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi însă, cei mai mulţi studenţi şi-ar dori să revină fizic în sălile de curs.

 

Iustin Jalaboi, reprezentantul studenţilor UAIC Iaşi: ”Avem studenţi care poate lucrează, care desfăşoară şi alte activităţi, nu sunt chiar prezenţi fizic în Iaşi şi intră online la cursuri, însă trebuie să înţelegem faptul că universitatea este aici şi trebuie să ne întoarcem la perioada dinaintea pandemiei”.

 

La Universitatea Politehnică Timişoara cursurile se desfăşoară hibrid, iar profesorii le-au explicat studenţilor că au numai de câştigat dacă revin în bănci.

 

Florin Drăgan - rector Universitatea Politehnică Timişoara: ,Din punct de vedere calitativ am observat o anumită scădere cumva am simţit nevoia să lucreze direct cu cadrele didactice, să aibă această componentă de socializare”.

 

Studenţii din primul an abia aşteaptă să-şi cunoască profesorii şi colegii. Cei din anii terminali în schimb vor să rămână acasă.

 

Student: ”E posibil să ai şi mai multe oportunităţi de a face altceva în acelaşi timp. Nu neapărat în momentul cursului, dar să lucrezi în alte oraşe, sunt şi avantaje”.

 

Student: ”Comoditate, e mai uşor să stai în pat, în pijamale, decât să fii la curs, să te trezeşti să mergi prin frig”.

 

În Timişoara, la cele mai multe facultăţi cursurile se predau în sistem hibrid.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro