Un al doilea cetăţean român a fost infectat cu virusul Zika, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre un băiat de 10 ani, care locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză.

În 12 iulie, el a venit cu familia în vizită la rude, iar o zi mai târziu a manifestat febram erupţii pe piele şi miaglii, care au dispărut după 24 de ore. În 15 iulie, el s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti, unde a fost internat, până în 18 iulie. Marţi, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenţa virusului Zika.

„Băiatul este în afara oricărui pericol (...) Deocamdată nu prezintă niciun fel de complicaţie”, a declarat, miercuri dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Totodată, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a subliniat că „este vorba 100% de un caz de import” al virusului.

Ministerul Sănătăţii precizează că, miercuri dimineaţa, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a trimis o informare către Primăria localităţii unde se situează familia băiatului şi către Consiliul Judeţean, însoţită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti ţânţari.

Riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul României este la un nivel minim, pecizează MS, amintind că virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Cetăţenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika sunt sfătuiţi să respecte o serie de măsuri, precum: utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes: plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm; utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual; femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar; persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

În 12 iulie, ministerul Sănătăţii a anunţat primul caz de infectare cu virusul Zika din România. Este vorba de o tânără de 27 de ani, întoarsă din vacanţă din Martinica.