Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis ca România să renunţe la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic, a anunţat Raed Arafat.

 

Astfel, CNSU a instituit măsura carantinei de 5 zile pentru orice persoană care vine în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.

 

Ce s-a decis în şedinţa CNSU. Noi reguli privind carantina

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat în şedinţa de astăzi, 31.01.2022, Hotărârea nr. 6.

 

Principalele prevederi:

 

-► Instituirea măsurii carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România;

 

-► Modificarea excepţiilor de la măsura carantinei pentru anumite categorii de persoane care sosesc pe teritoriul României;

 

-► Instituirea măsurii carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;

 

-► Exceptarea de la măsura carantinei pentru contacţii direcţi, dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2;

 

-► Abrogarea HCNSU nr. 2 din 07.01.2022.

 

Anterior, surse oficiale au precizat pentru Ştirile Pro TV că măsura carantinării s-ar putea scurta la cinci zile pentru persoane nevaccinate care intră în România.

 

”Prin măsurile adoptate şi aprobate prin Hotărârea CNSU nr. 6 care se emite astăzi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcţie de riscul epidemiologic - state verzi sau sub incidenţa de cod galben sau roşu.

 

Şi o să fie o regulă generală care precizează următorul lucru: se instituie măsura carantinei cu o durată de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al Uniunii Europene sau alte documente compatibile cu acesta, care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte. Deci asta este regula de acum”, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

 

Şeful DSU Raed Arafat a declarat că aceste măsuri intră în vigoare de la 1 februarie, fără să mai fie nevoie ca acestea să fie aprobate într-o şedinţă de Guvern.

 

”Aici vorbim de hotărârea CNSU care se aplică imediat, în momentul în care este publicată”, a explicat Arafat.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro