Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat magazine ce aparţin de trei mari reţele comerciale şi a acordat amenzi de 28.000 de lei, oprind de la comercializare o serie de produse.

La Kaufland România SCS, cu punctul de lucru în sos Alexandriei nr 152 sector 5 Bucureşti, controlul a fost efectuat că urmare a unei reclamaţii cu privire la comercializarea produsului ambalat în caserolă, "Ouă de la bunica" cu termenul de valabilitate expirat. Produsul nu se află expus la comercializare şi nici în depozitul unităţii, dar reclamaţia a fost confirmată, conform documentelor verificate.

Din extinderea controlului, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse: cartofi roşii România ambalaţi în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate; mandarine vrac şi ambalate la plasa a 1kg, cu pete maronii neconforme lovituri mecanice, consistentă modificată, necoapte de culoare verde; castraveţi vrac, consistentă moale; aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a următoarelor produse: legume, fructe 40 kg/ 300 lei, carne pasăre congelată 3 kg/ 80 lei, conform art. 55(1) d şi e din OG 21/92.

La Mega Image, cu punctul de lucru din strada Petre Ispirescu, Nr. 86, Sector 5, Bucureşti, controlul a venit după o reclamaţie legată de calitatea produsului „Carne tocată amestec porc şi vită Gusturi Româneşti”. Produsul “Carne tocată amestec porc şi vită Gusturi româneşti” nu se află la comercializare şi nici în depozitul societăţii, ultima intrare a produsului a fost în dată de 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a efectuat în dată de 25.01.2022, conform documentelor ataşate. Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele: “Salam de biscuiţi cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod, ce prezenţa la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezenţa de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman; agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete şi ambalaje, precum şi acumulări excesive de gheaţă pe pereţii vitrinei; vitrină de expunere fructe şi legume, ambalate sau vrac, prezintă prezenţa masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurităţi.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare 15.000 lei şi s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produsului “salam de biscuiţi” 2 kg/ 44,8 lei, conform art. 55(1) e din OG 21/92. Totodată s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării produselor în vitrina de legume fructe vrac şi ambalate.

La Carrefour România, cu punctul de lucru în str. Mihail Sebastian, Nr. 88, Sector 5, Bucureşti, controlul a fost efectuat că urmare a reclamaţiei cu privire la achiziţionarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casă de marcat, discounturile promovate la raft, aspecte ce se confirmă la momentul controlului. Din verificările efectuate la momentul constrolului, s-au constatat următoarele: la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezenţa mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (ţelina, rădăcina de ţelina, varză albă, varză roşie, roşii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severă; produse alimentare (iaurt cremos cu bucăţi de cocoş, marca Muller) expus spre comercializare având dată durabilităţii minimale depăşită, respectiv 21.01.2022.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 8.000 lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor ce prezentau deficienţe.