Reţeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către poliţişti, astfel încât abaterile şoferilor să fie constatate automat, reiese dintr-un proiect de lege adoptat tacit la Senat în această săptămână, fără să fie discutat în plen şi supus votului.

 

Proiectul de lege adoptat tacit la Senat, ca urmare a faptului că n-a fost dezbătut şi votat în termenul legal, face referire, mai exact, la punerea la punct a unui sistem video de monitorizare a traficului rutier şi de constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice din România. Ca să se aplice, acesta trebuie să treacă de Camera Deputaţilor şi de şeful statului.

 

Sistemul ar urma să fie format din dispozitive fixe şi mobile prin care să se detecteze şoferii care depăşesc limitele legale de viteză, trec pe culoarea roşie a semaforului, se apropie prea mult de maşinile din faţa lor sau evită purtarea centurii de siguranţă. În acest sens, odată cu amenda va veni şi poza prin care s-a constatat contravenţia.

 

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, scrie în proiect.

 

Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poştă, fie prin e-mail. Iar amenzile vor trebui achitate într-un cont nou special creat în acest sens, scrie avocatnet.ro.

 

 

 

Sursa: www.tirmagazin.ro