Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022.

 

Totodată, proiectul de OUG prevede că, ”începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”. “Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, stipulează actul normativ, notează Agerpres.

 

Pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Cabinetului Ciucă se mai află proiecte de OUG care vizează măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele cu handicap şi modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

 

“Aprobăm în şedinţa de astăzi un pachet de măsuri speciale în beneficiul copiilor, pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Stabilim majorarea punctului de pensie ce la 1.442 la 1.586 de lei. Decidem creşterea indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei, la 1.000 de lei, începând cu anul 2022”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

 

“De asemenea, majorăm alocaţia de stat pentru copii şi instituim acordarea anului viitor a unei indemnizaţii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv a 13-a indemnizaţie. Alocaţia creşte la 600 de lei pentru cei de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi. Alocaţia de stat va creşte la 243 pentru copiii între 2 şi 18 ani, dar şi după această vârstă pentru copiii care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional până la terminarea acestora. Alocaţia de stat se cumulează cu indemnizaţia lunar, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie. Printr-o altă măsură stabilim acordarea în mod expecptional a unei indemizatii sublimentare pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri”, a punctat premierul.

 

Guvernul urmează să discute şi mai multe proiecte de hotărâre, dintre care unul vizează aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro