Directorul medical de la Institutul „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a susţinut că trebuie luate măsuri de protecţie în faţa valului cinci al pandemiei.

 

Conform specialiştilor, noua variantă Omicron va produce un nou val epidemic la mai puţin de 2 luni după ce varianta Delta a făcut ravagii în majoritatea statelor. Din primele cercetări, noua tulpină este mult mai contagioasă şi reuşeşte să depăşească imunitatea dobândită după infectarea cu Delta.

 

Numărul cazurilor de infectări urmează să crească din ianuarie 2022

Adrian Marinescu a spus că putem să ne aşteptăm la valul cinci al pandemiei în a doua parte a lunii ianuarie spre 1 februarie. Acest lucru se va întâmpla din cauza interacţiunilor din timpul sărbătorilor, unde numărul cazurilor de COVID-19 va creşte considerabil.

 

„Cred că trebuie să privim un pic altfel lucrurile faţă de ce a fost acum doi ani. O să conteze numărul de infecţii dar o să conteze mult mai mult care sunt forme care întradevăr pun probleme, necesită internare, complicaţii vom discuta de formele severe şi de paturile de la terapie intensivă”, a precizat medicul de la Institutul „Matei Balş”.

 

Cu toate acestea, medicul Adrian Marinescu e de părere că formele severe vor fi mai puţine cât timp cetăţenii se vor imuniza împotriva coronavirusului.

 

„Aici ar trebui să fie diferenţa şi dacă se păstrează ceea ce ştim deja legat de Africa de Sud şi la cazurile izolate din Europa ar trebui să avem o situaţie mai bună, mă refer la formele severe care vor fi mai puţine”, a concluzionat Marinescu, relatează Antena3.

 

Cercetătorul Octavian Jurma e de părere că ţara noastră are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. Altfel spus, rata de vaccinare este mică, iar numărul infectărilor după un val Delta a fost catastrofal.

 

„Probabilitatea ca tulpina Omicron sa ajungă in România cu ocazia sărbătorilor este de 100% si va fi identificata prin secvenţiere probabil in luna decembrie, cel târziu in luna ianuarie”, spune cercetătorul Octavian Jurma, relatează sursa citată. Reamintim că în ţara noastră au fost identificate trei persoane infectate cu noua tulpină sud-africană.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro