Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că pe lista medicamentelor compensate şi gratuite adoptată marţi de Guvern se află şi o moleculă pentru boli rare.

Anunţul a fost făcut cu ocazia unei conferinţe prilejuite de proiectul „Centru de expertiză pentru boli rare — Expert RARE”, cofinanţat printr-un grant elveţian.

„Am făcut un progres, nişte paşi, chiar ieri am trecut de guvern lista cu medicamente din care unul este pentru boli rare. (…) Dacă în dosarele depuse la Agenţia Medicamentului există medicamente pentru boli rare le luăm în calcul şi le vom introduce repede. Probabil va trebui să facem ceva în a diagnostica mai repede şi mai bine. (…) Nu vă ascund că intenţionăm să introducem testele genetice şi, după părerea mea, se poate relativ repede”, a spus Ciurchea.

El a subliniat că vor exista nişte reguli foarte clare privind aceste teste genetice, astfel încât nu se vor face pentru întreaga populaţie.

„Vom face ţintit — fie să verificăm tratamentul, fie să ştim că dăm un tratament acolo unde e nevoie. Să diagnosticăm o boală mai devreme. Pentru aceasta va trebui să ne punem toţi la masă şi găsim soluţia cea mai bună”, a completat el.

Guvernul a decis, marţi, introducerea unor noi molecule în lista medicamentelor compensate şi gratuite