Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunţat, vineri, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, că se conturează o soluţie pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie, printre care şi creşterea capacităţii de testare pentru depistarea coronavirusului, informează Agerpres. 

Potrivit lui Alexandru Rafila va exista un pachet de testare a pacienţilor suspecţi de COVID-19 în cabinetele medicilor de familie pentru a depista persoanele pozitive.

„Una dintre principalele urgenţe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienţii potenţial infectaţi COVID-19, evaluarea în ambulatoriu, precum şi tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienţi.  A fost o discuţie care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a explicat Alexandru Rafila.

Doctorul Dina Mergeani, preşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei, a precizat că aceste teste vor fi făcute de medicii de familie care doresc să se implice în acest demers. „Am convenit posibilitatea – pentru colegii care pot şi vor – să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau ministerul îl va achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare, să-i diagnosticăm cât mai rapid pe pacienţii pozitivi şi să oprim transmiterea pe cât se poate”, a afirmat Dina Mergeani.

Testarea este gratuită şi în prezent în cabinetele medicilor de familie, însă, în cele mai multe cazuri, aceştia nu primesc suficiente teste pentru a ţine pasul cu cererea de testare.