Cei 122 de români blocaţi în Maroc au joi aseară pe aeroportul din Otopeni, cu o aeronavă Tarom. Oamenii rămăseseră în ţara nord-africană, după ce zborurile au fost suspendate din cauza temerilor legate de noua tulpină.

 

Călătorii au fost testaţi la aterizare şi vor sta în izolare în aşteptarea rezultatelor.

 

Cei 184 de pasageri s-au îmbarcat pentru zborul din Marrakech ieri, la ora 15, şi au ajuns în România puţin după ora 19. Autorităţile din aeroport au făcut în aşa fel încât aceştia să nu aibă vreun contact cu pasagerii altor curse. Oamenii au fost testaţi într-o zonă specială şi au plecat spre casele lor, unde trebuie să rămână izolaţi, cel puţin până la aflarea rezultatelor.

 

Femeie: „Foarte repede ne-au testat şi aşteptăm rezultatele.”

 

Pasagerii, în principal turişti, povestesc că nu s-au speriat prea tare la aflarea veştii că sunt blocaţi în Maroc. S-au declarat mulţumiţi de intervenţia autorităţilor.

 

Femeie: „Am început să cercetăm, mai erau câteva zboruri care se confirmau de pe o zi pe alta. Am fost relaxaţi ştiind că vom avea o soluţie să ieşim de acolo. Lucrurile s-au rezolvat foarte repede.”

 

Femeie: „Doamna de la Ambasadă a făcut un grup de WhatsApp cu toţi cetăţenii români, unde ne-a pus la dispoziţie toate comunicările, cum vom proceda şi de către cine vom fi luaţi din aeroport.”

 

Femeie: „Ne-am simţit în siguranţă cu ei, a venit şi doamna ambasador la aeroport.”

 

Printre străini, la bordul aeronavei s-au aflat cetăţeni polonezi, croaţi, greci sau unguri, care au fost testaţi înainte de decolare şi au fost separaţi de români în aeroport.

 

Bărbat: „A trebuit să ne testăm în Marrakech, înainte de zbor, deci ştim că suntem sănătoşi.”

 

Bărbat: „Zborul a fost perfect, servicii excelente.”

Reporter: „Vă faceţi griji că aţi putea fi infectată?”

Bărbat: „Nu, fiindcă ne-am testat înainte, testul a fost negativ.”

Reporter: „Cum vă veţi întoarce acasă?”

Bărbat: „Cu avionul, mâine dimineaţă.”

 

Exact la fel ca în situaţia românilor din Africa de Sud, zborul de repatriere s-a făcut în condiţii speciale, deşi Marocul se află pe lista verde şi rata de vaccinare a populaţiei depăşeşte 75%.

 

Marius Popescu, purtătorul de cuvânt al TAROM: „Un echipaj format din doi piloţi, fiind vorba despre directorul general şi directorul de zbor al companiei, dar şi patru însoţitori de bord, plus alte două persoane, a fost un echipaj destul de numeros, special pentru asemenea misiuni de zbor. Deocamdată neoficial este vorba despre români care se mai află acolo, aşteptăm şi solicitări oficiale.”

 

Dacă vreun test confirma prezenta SARS-CoV-2, cei infectaţi vor fi duşi la spital, pentru noi analize şi supraveghere medicală. Iar probele vor fi secventiate în laboratoare specializate. Procedura va confirma dacă este vorba despre noua tulpină a SARS-CoV-2.

 

Autorităţile europene au anunţat că varianta Omicron va deveni dominantă în câteva luni. Deşi datele sunt limitate, se pare că această nouă tulpină ar fi mult mai contagioasă decât Delta.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro