Militarii prezenţi la exerciţiul multinaţional Saber Guardian au participat, miercuri, la o secvenţă de recuperare a unei treceri peste fluviul Dunărea, un exerciţiu executat în premieră după 1989. La acesta au luat parte militari din Forţele Terestre, Forţele Aerine şi Forţele Navale, dar şi militari americani.

La Borduşani, în judeţul Ialomiţa, pe Dunăre, militarii au participat, la un exerciţiu complex de recucerire a unei treceri importante peste un curs de apă.


Şeful Direcţiei Operaţii din Statul Major General, generalul de brigadă Gheorghe Badea, a declarat că ultimul exerciţiu similar a avut loc în 1988, iar militarii s-au comportat excepţional.

“Am participat în raionul Borduşani la un exerciţiu complex la care participă Forţele Terestre, Aeriene şi Navale, împreună cu partenerii americani, pentru recucerirea unui obiectiv important, respectiv o trecere permanentă peste un curs mare de apă. Secvenţa cuprinde forţarea fluviului Dunărea, ocuparea capului de pod şi cucerirea trecerilor permanente peste fluviul Dunărea.

Exerciţiul este o noutate, având în vedere că din 1988 nu s-a mai făcut un exerciţiu de forţare a Dunării, acum este o premieră de după 1990 şi apreciez că atât tehnica, cât şi militarii s-au comportat excepţional”, a afirmat şeful Direcţiei Operaţii din Statul Major General.Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, în cadrul scenariului fictiv al exerciţiului Saber Guardian 17, pachetul de forţe al Marinei Militare Române este alcătuit dintr-un monitor fluvial, două vedete blindate fluviale, două vedete dragoare fluviale, dar şi dintr-un detaşament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină şi o structură de comandă.

Astfel, pe mare, într-un raion maritim din zona Capu Midia, o grupare navală alcătuită dintr-o corvetă, două dragoare maritime şi un remorcher maritim asigură raionul de lansare a rachetelor sol-aer şi aer-aer, acţiune ce face parte din secvenţa Tobruq Legacy. Concomitent cu acţiunea de pe mare, la Babadag, are loc secvenţa "Mărăşeşti", unde Forţele Navale Române participă cu două plutoane de infanterie marină, care vor desfăşura acţiuni de luptă specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogălniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie – MASCAL, militarii din Forţele Navale Române vor participa la un exerciţiu secvenţial de evacuare a răniţilor pe cale aeriană.

“Obiectivul principal al Exerciţiului multinaţional Saber Guardian 17 este întărirea capacităţii de reacţie şi de descurajare a ţărilor aliate şi partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei. Exerciţiul este cea mai amplă şi mai complexă activitate multinaţională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere, ceea ce arătă gradul ridicat de interoperabilitate al militarilor din aceste state”, se arată în comunicat.

Exerciţiul se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfăşuraţi în România. În această vară, în regiunea Mării Negre, sunt programate 18 exerciţii internaţionale, la care participă aproximativ 40.000 de militari din 22 de ţări aliate şi partenere.

“Activităţile de instruire comună pentru apărarea colectivă, testarea şi dezvoltarea capacităţilor de apărare şi de descurajare contribuie la creşterea interoperabilităţii forţelor armate şi demonstrează angajamentul SUA şi al aliaţilor şi partenerilor pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Regiunea Mării Negre”, mai precizează sursa citată.

Saber Guardian 17 este planificat de către Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR).

“Principiul transparenţei a stat la baza modului de organizare a Exerciţiului SABER GUARDIAN 17, începând cu etapa de planificare şi terminând cu desfăşurarea acestuia în teren. Activităţile au loc în concordanţă cu Documentul de la Viena, care reglementează schimbul de informaţii militare, inclusiv exerciţii militare, între statele participante OSCE, cu un accent deosebit pe transparenţa crescută şi reducerea riscurilor. Conform Documentului de la Viena, exerciţiul a fost notificat cu 42 de zile în avans şi au fost invitaţi observatori din toate statele participante la OSCE”, se mai arată în comunicat.