Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca Ministerul Afacerilor Interne să emită în cel mult 30 de zile un act normativ prin care să stabilească felul în care se poate face ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar, decizia nefiind definitivă.
O hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti obligă Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Interne, să reglementeze, în maximum 30 de zile, felul în care se poate face ridicarea maşinilor parcate neregulamentar.
Procesul a fost intentat de Primăria Sectorului 1, care a cerut să fie reglementat de urgenţă acest domeniu. În urma unui recurs în interesul legii judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a decis că maşinile nu pot fi ridicate în baza unor hotărâri emise de consiliile locale, care nu au atribuţii să emită acte normative în materia circulaţiei rutiere.
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea motivării.
„Primăria Sectorului 1 va solicita, printr-o adresă, Guvernului României şi ministerului de resort să pună în aplicare hotărârea Curţii de Apel şi să adopte regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Acest regulament trebuie adoptat în cel mai scurt timp posibil având în vedere importanţa sa pentru decongestionarea traficului şi siguranţa pietonilor”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Sectorului 1, remis News.ro.
Începând din 25 mai 2015, în Sectorul 1 nu se mai ridică maşinile parcate neregulamentar, se arată în acelaşi comunicat. Ca urmare a hotărârii Înaltei Curţi, Primăria Sectorului 1 a chemat în judecată Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Interne, solicitând instanţei de judecată să oblige aceste instituţii să adopte regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.