Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis schimbarea restricţiilor epidemice. Şcolile rămân deschise indiferent de rata de incidenţă, iar decizia de suspendare a cursurilor va fi luată de conducerea şcolilor, în funcţie de numărul de persoane infectate la nivel de clasă sau şcoală. La depăşirea incidenţei de 6 la mie, barurile se închid, iar accesul în restaurante, săli de sport sau de concerte va fi permis doar celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

 

Reguli la nivelul şcolilor:

 

  • Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii vor decide reguli în sensul permiterii participării zilnice, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, indiferent de rata de incidenţă cumulată;
  • Stabilirea modalităţilor de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri, a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală;
  • Utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători educatori.

Restricţiile epidemice, în localităţile cu incidenţă de peste 6 la mie, vor fi modificate astfel:

 

  • Desfăşurarea activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.
  • Barurile, discotecile şi cluburile se închid.
  • Magazinele se închid la ora 22.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.
  • Obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise.
  • Exceptarea persoanelor vaccinate sau trecute prin boală de la interdicţia de circulaţie în afara locuinţei, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localităţile unde incidenţa epidemică este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.

În localităţile în care incidenţa epidemică este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori magazinele se închid la ora 22 pe tot parcursul săptămânii.

 

 

Sursa: www.biziday.ro