Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de cameră decizională, mult-aşteptatul proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, într-un moment în care criza politică s-a suprapus peste creşterea galopantă a preţurilor la electricitate şi gaze naturale.

 

Legea, iniţiată de Guvern şi care va merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, a fost adoptată cu 281 voturi pentru, zero împotrivă şi o abţinere.

 

De ce este important: În baza acestei legi, o seri de persoane vor fi ajutate financiar la plata facturilor de energie pe timp de iarnă, facturi care se anunţă printre cele mai mari din ultimii ani. Este estimat că peste 500.000 de gospodării vor primi ajutor.

 

După cum s-a stabilit anterior în Comisiile de specialitate ale Camerei, Legea va fi aplicată începând cu data de 1 noiembrie 2021, estimându-se că ea va intra în vigoare din punct de vedere juridic cel mai devreme săptămâna viitoare, în urma publicării în Monitorul Oficial. Argumentul a fost că, în acest fel, instituţiile implicate vor avea timp până la 1 noiembrie să se pregătească pentru implementarea noului sistem, iar beneficiarii - să depună actele necesare pentru a primi subvenţiile în noua lor structură.

 

De asemenea interesant: Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, anunţase anterior, duminică, în emisiunea Ora de Profit.ro, la Prima TV, că ajutorul de la stat care va fi acordat pentru ca românii cu venituri mici să-şi poată plăti facturile la gaze şi energie pe timpul sezonului rece va fi de 6 ori mai mare decât este în prezent, dar că solicitarea va fi ca ajutorul să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022, până atunci Ministerul Energiei urmând să intervină, prin ordonanţă de urgenţă, pentru compensarea creşterilor de preţ în sezonul rece.

 

Potrivit actului normativ adoptat acum de Parlament, consumatorii vulnerabili sunt definiţi ca acele persoane singure sau acele familii care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale.

 

Consumatorii vulnerabili sunt încadraţi în 4 categorii: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viaţă sau pentru menţinerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficienţe locomotorii, de vedere sau de auz) şi ca urmare a faptului că au gospodării aflate în zone izolate (situate în afara localităţilor şi neconectate la reţelele de utilităţi, iar locatarii se încadrează şi în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit).

 

Consumatorii vulnerabili din motive de venit vor fi, potrivit proiectului, cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor şi de 2.053 lei în cazul persoanelor singure. Aceste limite de venit vor fi actualizate prin hotărâre de Guvern.

 

Principalele măsuri de sprijin financiar constau în ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece şi în suplimentul pentru energie, acesta din urmă acordat pe toată perioada anului. Ajutoarele de încălzire se acordă pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, cu energie electrică sau cu combustibili solizi sau lichizi.

 

Cuantumul ajutoarelor de încălzire se stabileşte prin compensare procentuală aplicată unei valori de referinţă diferenţiată în funcţie de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri şi de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

 

Ajutorul se va acorda în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se va acorda din bugetul de stat, după cum urmează:

a)   în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;

b)   în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei;

c)    în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;

d) în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei; e)   în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;

f)    în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;

g)   în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei;

h)   în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei;

i)    în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei;

j)   în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;

k)   în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

 

Valorile de referinţă la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puţin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică şi 320 lei pentru combustibili solizi şi petrolieri. Acestea vor fi actualizate prin hotărâre a Guvernului.

 

Pentru energia termică, valoarea de referinţă se va stabili în limita consumului mediu definit de lege şi în funcţie de preţul local al gigacaloriei, care diferă de la localitate la localitate. În acest scop, harta României a fost împărţită în 3 zone de temperatură (rece, temperată şi caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar pentru lunile de iarnă pentru locuinţe cu 1, 2, 3 şi 4 sau mai multe camere.

 

Cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor şi de 2.053 lei în cazul persoanelor singure vor beneficia şi de un supliment lunar pentru energie calculat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, de 10 lei pentru consumul de gaze naturale sau energie termică şi de 20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri. Suplimentul pentru energie se va acorda pe tot parcusul anului şi va fi plătit direct furnizorului, cu excepţia celui pentru combustibil solid sau petrolier, care va fi plătit direct titularului.

 

"Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei sau separat, atunci când sunt îndeplinite condiţiile de acordare (...). Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate. În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei", stipulează actul normativ. Şi stimulentul pentru energie se actualizează prin hotărâre de Guvern.

 

După cum a relatat Profit.ro, Comisia Economică, Industrii şi Servicii a Senatului a votat modificarea ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a abrogat măsura de interzicere a deconectării sau debranşării tuturor consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale pe perioada stării de alertă, propunând un amendament care prevede că întreruperea furnizării va continua să fie interzisă în cazul consumatorilor vulnerabili.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro