În contextul valului patru al pandemiei, predominant cu tulpina Delta, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat, joi seara, că va fi nevoie de administrarea unei doze suplimentare de vaccin, având în vedere rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii Oxford. Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, mai multe categorii de persoane vor avea nevoie de cea de-a treia doză de vaccin.

 

Ce eficienţă au vaccinurile anti-Covid-19

În cursul serii de joi, medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se întâmplă cu eficienţa vaccinurilor în contextul unei noi variante de Covid-19, mai agresive. Acesta a menţionat faptul că noua tulpina Delta are un grad mult ma imare de contagiozitate, iar transmiterea comunitară se face mult mai rapid, inclusiv din partea persoanelor vaccinate.

 

„Vaccinurile nu mai sunt atât de eficiente, deşi pe forme severe, forme care au nevoie de spitalizare au eficientă de peste 90%, însă, comparativ cu varianta Alpha, varianta anterioară, se pare că în ceea ce priveşte infecţia asimptomatică, această eficienţă este mai redusă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la un post TV.

 

În ciuda eficienţei sale de 90-95%, medicul susţine că există mai multe categorii de persoane vulnerabile care, fie nu dezvoltă un număr suficient de anticorpi, fie aceştia se pierd foarte repede, iar aceste persoane rămân după un anumit timp fără protecţie. În cazul acestor categorii, Valeriu Gheorghiţă a explicat că lucrurile par să fie clare, astfel că persoanele vulnerabile vor primi şi cea de-a treia doză.

 

„Din acest punct de vedere, vorbeam de rate de eficacitate de circa 90 – 95%, asta înseamnă că atunci când te raportezi la valori mari, la milioane de persoane vaccinare, 5% reprezintă foarte mult.

 

5% din persoanele care nu dezvoltă număr suficient de anticorpi provin chiar din rândul celor care sunt vulnerabili, cei în vârstă, cei care au boli cronice, cei care sunt imunodeprimati, pacienţi cu transplant sau pacienţi care fac tratamente imunosupresoare. Tocmai de aceea, perspectiva va fi foarte clară, se vor administra trei doze la persoanele care sunt imunodeprimate”, a precizat medicul.

 

La câte cazuri s-ar putea ajunge pe zi

Medicul Valeriu Gheorghiţă a dezvăluit că numărul persoanelor infectate cu Covid-19 s-a dublat faţă de începutul lunii august, fiind aşteptate creşteri mari ale cazurilor, având în vedere că lumea revine din concediile petrecute în Europa.

 

Din păcate, previziunile făcute pentru luna septembrie nu sunt foarte bune, astfel că specialiştii estimează că vor ajunge să fie chiar şi 1600 de cazuri pe zi.

 

„Se anticipa această creştere, am transmis că din estimări, având în vedere implementarea relaxărilor şi faptul că varianta Delta devine dominantă există această probabilitate de creştere. Considerăm că e foarte probabil să ajungem la final de august la peste 900 de cazuri pe zi şi în septembrie, a doua parte, peste 1500 – 1600 de cazuri”, a transmis Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro