Un nou caz de contaminare cu oxid de etilenă a fost anunţat în România. După ce a fost depistată la produse de îngheţată, acum se pare că aproximativ 2 tone de chiftele vor fi retrase de pe piaţă. Lanţul de supermarket care a făcut anunţul a decis retragerea lor imediat.

Oxid de etilenă interzis în Europa

Interdicţia dată de organismele europene datează din 9 septembrie 2020, când un operator italian detecta că seminţele de susan importate din India conţin reziduuri de oxid de etilenă.

Oxidul de etilenă pare să fie peste tot. Se găseşte în multe produse care conţin seminţe de susan, dar lista creştede la zi la zi. Mai nou substanţa a fost detectată la prăjituri, hummus, baghete, salate, burger, făină, uleiuri, piureuri, biscuiţi şi bomboane de ciocolată. Pe lângă zeci de referinţe la produsele de îngheţată, mai nou substanţa a fost depistată şi la alte produse

Pentru cei mai puţini familiarizaţi cu substanţa, oxidul de etilenă este un gaz utilizat prin fumigarea seminţelor şi condimentelor pentru a ucide bacteriile, ciupercile şi salmonela, conform specialiştilor.

Peste 2 tone de chiftele contaminate

După ce Lidl, Carrefour şi Mega Image anunţau contaminarea mai multor produse cu oxid de etilenă, un nou lanţ de supermarketuri face acelaşi anunţ.

De data asta nu mai este vorba de produse de îngheţată sau dulciuri, ci despre produse alimentare din carne. Conform anunţului ANSVSA, s-a depistat contaminarea  la aproximativ 2 tone de chiftele. Controlul făcut de ANSVSA a scos la iveală cantităţi mare de substanţă.

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezenţa de oxid de etilenă. Am fost notificaţi aseară de către un alt stat membru. Şi pe această cale atrag atenţia, în mod deosebit, lanţurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afişeze public la vedere care este tipul şi lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse.

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse şi de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afişeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce.”, a anunţat Mihai Ponea, directorul Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor

În urmă cu 48 de ore Mega Image anunţa retragerea de pe piaţă a mai multor produse de îngheţată depistate cu oxid de etilenî

 

Punctul de vedere al LIDL România:

Lidl România a comunicat către ANSVSA următoarele: 

  1. Ca urmare a listei trimise azi, 4 august, de către furnizor, dar şi a declaraţiei oficiale a acestuia, sortarea de chiftele cu tzatziki care a intrat în depozitele Lidl nu este impactată de rechemarea din alte ţări europene. Cu toate acestea, Lidl România a retras aceasta marfă de la vânzare pentru a elimina din start orice potenţial risc pentru siguranţa şi sănătatea populaţiei.
  2. Sortarea chiftele greceşti cu măsline nu a fost livrată către Lidl România, aceasta se găseşte în depozitele producătorului Houdek şi va fi distrusă, conform documentelor de trasabilitate puse la dispoziţie de acesta.

Dorim să subliniem încă o dată faptul că produsele care fac obiectul retragerii în alte ţări europene nu au fostcomercializate în magazinele Lidl România. Asigurăm atât autorităţile, cât şi clienţii că sănătatea şi siguranţa alimentară a populaţiei sunt prioritare în activitatea Lidl România şi sunt tratate cu cea mai mare seriozitate în tot ceea ce facem zi de zi.