Şantierul Primăriei Sectorului 3 aflat în apropierea Bibliotecii Naţionale, unde doi muncitori au murit luni, iar alţi patru au fost răniţi după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei, nu avea nicio autorizaţie de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. De asemenea, firma fusese amendată de Garda de Mediu.

 

Lucrarea aparţine Algorithm Residential, înfiinţată în urmă cu patru ani de Consiliul Local Sector 3.

 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Tiberiu Taropa, a spus, la Digi 24, că lucrările au început în luna iulie 2021, iar investitorul nu a comunicat ISC data începerii lucrărilor de construcţii. "Investitorul nu a obţinut în prealabil autorizaţie de construire în condiţiile legii. Pentru neîndeplinirea dispoziţiilor legislaţiei în vigoare, factorii responsabili vor fi sancţionaţi contravenţional", a afirmat el.

 

De asemenea, firma fusese amendată de Garda de Mediu.

 

"Noi am dispus încetarea lucrărilor şi aducerea la starea iniţială. Nu aveau niciun fel de autorizaţie, drept pentru care s-a întocmit şi un proces verbal. S-au dispus măsuri de aducere a terenului la starea iniţială şi o amendă de 50 de mii de lei aplicată societăţii respective", a afirmat, la Digi 24, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu.

 

​Reamintim că luni şase muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională. Lucrarea aparţine Primăriei Sectorului 3.

 

Doi dintre muncitori au fost acoperiţi complet de pământ, fiind căutaţi timp de mai multe ore de către echipele de intervenţie. Ei au fost găsiţi decedaţi. Ceilalţi patru au fost îngropaţi până la talie, fiind scoşi de pompieri şi duşi la spitalale Universitar şi Floreasca. Cele două persoane decedate au vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani.

 

În acest caz a fost declanşată o anchetă de către Inspecţia Muncii, iar cercetarea ar trebui să dureze 15 zile lucrătoare, a declarat pentru Agerpres şeful Inspecţiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Constantin Bujor, a afirmat că primele verificări arată că nu au fost asigurate în totalitate măsurile de sprijinire a malurilor.

 

Poliţia Capitalei a anunţat că împreună cu Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro