Luna iulie vine cu scumpiri mari la curent şi gaze pentru cei care nu au apucat să încheie contracte noi. Facturile la energia electrică se majorează în medie cu 7%, iar tariful la gaze creşte şi cu 20%. Milioanele de români care nu au făcut încă pasul spre piaţa concurenţială de gaze şi electricitate o pot face şi de acum înainte, a explicat la Digi24, vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. 1 iulie nu este un termen limită pentru intrarea pe piaţa concurenţială, dar este momentul de când se aplică noile preţuri de serviciu universal, a precizat acesta.

 

Noile preţuri de serviciu universal sunt valabile în următoarele şase luni în cazul energiei electrice şi pentru următorul an în cazul gazelor, a explicat Zoltan Nagy-Bege, la Digi24.

 

„În ambele pieţe, din păcate, aceste preţuri sunt în creştere pentru clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială. În cazul pieţei de energie electrică creşterile sunt între 1 şi 7%, în funcţie de zona în care sunt clienţii şi furnizorul lor de energie electrică, iar la gaze creşterile pot fi chiar şi de 25%”, a precizat vicepreşedintele ANRE.

 

Creşterile vin în primul rând din evoluţia pieţelor angro, unde se înregistrează majorări în toată Europa, mai ales în comparaţie cu preţurile de anul trecut, când, din cauza restricţiilor, cererea a fost redusă şi preţurile mici.

 

Pe piaţa gazelor naturale o treime din totaalul consumatorilor au trecut în piaţa concurenţială, şi mai mult de jumătate pe piaţa de energie electrică.

 

Consumatorii pot opta pentru schimbarea furnizorului de gaze sau de electricitate oricând, în baza ofertelor pe care companiile le anunţă pe comparatorul de tarife ANRE.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro