Începând de astăzi, copiii între 12 şi 15 ani ar putea fi programaţi pentru vaccinare, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinarea copiilor care au afecţiuni cronice este vitală, spune coordonatorul campaniei de vaccinare. Medicul a explicat că minorii riscă să facă o formă mai gravă de COVID-19 şi că, în unele cazuri, se poate ajunge şi la deces.

Pentru copiii cu sindromul Down riscul de deces creşte de 10 ori, spune medicul militar.  

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani ar urma să înceapă mâine.

”Avem copii cunoscuţi cu afecţiuni cronice, afecţiuni care îi expun unui risc crescut să facă forme grave de boală şi chiar decese. Şi aici mă refer la copiii cu afecţiuni neuropsihiatrice. De pildă, sindromul Down creşte de 10 ori riscul de deces din cauza maladiei COVID-19. Obezitatea, bolile cronice renale, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, diabetul de tip I care este întâlnit încă de la vârstă fragedă, sunt afecţiuni care expun aceşti copii unor riscuri de complicaţii prin maladia COVID-19.

Reacţiile adverse înregistrate sunt similare cu grupul 16-25, cel mai frecvent s-a înregistrat disconfort la locul de administrare, stare de oboseală, durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri articulare şi în anumite cazuri febră, frison, dar toate au fost de intensitate uşoară, medie şi care au fost pasagere sub tratament simptomatic” a declarat Valeriu Ghorghiţă.