Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ a marcat o ţară întreagă, dat fiind faptul că zece persoane şi-au pierdut viaţa în cumplita seară de 14 noiembrie 2020. Printre victime s-a aflat şi medicul de gardă, Cătălin Denciu, care a suferit arsuri pe 85% din suprafaţa corpului după ce a sărit în flăcări pentru a-şi salva pacienţii. După nouă luni de îngrijiri medicale în Bruxelles, acesta s-a întors în România, fiind şocat de „surpriza” pregătită de Ministerul Sănătăţii.

 

Medicul Cătălin Denciu are nevoie de recuperare

Cătălin Denciu, considerat de belgieni eroul anului 2020, a revenit în România după mai multe luni de îngrijiri în Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Acesta se află în afara oricărui pericol, însă mai are nevoie de prceduri de recuperare în ţară pentru a se putea avea o viaţă mai aproape de normalitate.

 

Trezirea lui după aproape trei săptămâni de comă artificială care i-a fost indusă a fost o adevărată minune, iar medicii din Belgia au făcut toate eforturile omeneşti pentru a-l salva.

 

Medicul Cătălin Denciu a fost privit cu mare respect şi de către Ministerul Sănătăţii din România, el fiind omagiat inclusiv de către OMS pentru atitudine, sacrificiu şi exemplul său profesional şi uman.

 

Aparent, nimic din toate aceste lucruri nu au contat, astfel că la revenirea în ţară, medicul Cătălin Denciu a aflat cu stupoare că nu are dreptul la concediu medical pe perioada recuperării sale, de acum încolo, din cauza unui vid legistlativ.

 

Despre aceste încercări greu de depăşit a vorbit dr. Valeria Herdea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor care a cerut ajutorul românilor în această luptă cu legile.

 

Potrivit primelor informaţii, medicul Cătălin Denciu nu poate primi concediu medical în perioada recuperării sale, deoarece legislaţia în vigoare nu consideră că gestul făcut de acesta pentru a-i slava pe pacienţi reprezintă un argument pentru acordarea concediului medical în toată perioada necesară recuperării.

 

„Nu avem prevederi legale pentru un om care a sărit în foc pentru pacienţii săi”

„Istoria dureroasă a acestui om constă în neclarităţile legislative cu care avem de-a face. În primul rând, istoria medicală arată că acest om pentru noi este un model. Este o emblemă vie, un om care are familie, are copii şi care, mai presus de tot, şi-a iubit semenii. Datori suntem ca toată viaţa lui să avem grijă de el, de copiii lui, de familia lui.

 

Ne lovim de celebra ordonanţă, OUG 158, care priveşte concediile medicale şi de normele de aplicare. Şi am să vă spun uşor traiectoria. Am încercat să luăm legătura cu doamna ministru prin Violeta Alexandru, pentru a-i prezenta situaţia şi pentru a-i solicita sprijinul.

 

Pentru a se găsi un punct special pentru acest om în această „minunată” lege. Pentru că nu este prevăzută o astfel de situaţie. Un om care nu a trecut printr-un accident de muncă, ci a sărit în foc ca să îşi ajute semenii, nu poate fi ajutat pentru că nu avem prevedere legală şi nu putem face nimic.

 

În această situaţie, am mers pe 20 iulie, la discuţii, la negocieri cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, pentru a discuta despre normele de aplicare ale acestei ordonanţe de urgenţă.

 

Am explicat şi am spus frumos: hai să mai introducem încă un punct la această prevedere legală pentru că avem nevoie să îl putem ajuta. Aşa cum este dr. Denciu vor fi şi alţii pentru că sistemul medical nu a întinerit. Sistemul medical este la capătul unei birocraţii lungi, la capătul unei subfinanţări cronice de mai bine de 40-50 de ani şi astfel de situaţii vor mai fi”, a explicat medicul Valeria Herdea, în exclusivitate pentru Antena3.

 

 

 

 

sursa: www.playtech.ro