Liberalizarea pieţei pentru gaz sau curent continuă să fie o himeră pentru cea mai mare parte a românilor, iar acest lucru se reflectă în facturile la utilităţi. De la 1 iulie, majoritatea oamenilor din România vor plăti cu 25% mai mult la gaz.
Engie este cel mai mare furnizor de gaze pentru populaţia din România. De ceva timp, a început să trimită clienţilor înştiinţări cu noile oferte la gaz, în condiţiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an. Pentru cine nu schimbă contractul sau furnizorul, preţul gazelor creşte cu 25%, de la 1 iulie. Această realitate aparent inevitabilă poate fi evitată dacă optezi pentru un alt contract sau schimbi furnizorul.
Ai avut un an la dispoziţie să faci asta. La data de 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale pentru utilizatorii casnici a fost liberalizată. Asta se traduce prin faptul că preţurile reglementate de stat au dispărut. Pe de altă parte, oamenii au avut posibilitatea să aleagă un alt furnizor de gaze, o ofertă concurenţială a furnizorului lor actual sau să nu facă nimic. Cei mai mulţi au optat pentru ultima variantă şi au ajuns să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la preţul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preţ reglementat de autorităţi.
Ca să-ţi dai seama de gravitatea problemei, doar 28% dintre clienţii casnici de gaze au semnat un contract concurenţial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie a acestui an. Asta înseamnă că majoritatea primesc gaz de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la preţul stabilit acum un an. Contractul cu acel preţ expiră însă după un an, iar termenul este de 30 iunie 2020. Până la acea dată, oamenii trebuie să semneze un nou contract cu acelaşi furnizor sau cu altul.
Engie a început să transmită deja informări clienţilor în care le spune că perioada contractuală de un an expiră la 30 iunie. Din acel moment, au trei soluţii legale, fie semnează un contract nou cu un alt furnizor, fie aleg o ofertă concurenţială a Engie, fie nu fac nimic, şi în această ultimă situaţie se va considera acceptată oferta pe care le-o trimite Engie, cu preţul la care va fi furnizat gazul în următorul an, începând cu 1 iulie 2021. Oamenii trebuie să ştie că, indiferent de situaţia în care se află, ca şi până acum, nu li se va sista furnizarea gazului.
Ei au primit şi primesc până la 30 iunie gazul la preţul de 124 de lei/MWh (123,9 mai exact) cu toata tarifele de reţea incluse, deci preţ final fără TVA. Engie le oferă acum Gas Start, la un preţ de furnizare de 155,24 lei, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum.
Sursa: www.playtech.ro