Corupţia în pandemie este caracterizată de şeful DNA,  Crin Bologa, într-un singur cuvânt: EXTINSĂ. El a explicat la emisiunea Piaţa Victoriei, la Europa FM, cu Ioana Ene Dogioiu, că urmărirea penală în dosarele de corupţie în pandemie este greoaie, deoarece multe achiziţii de materiale sanitare s-au făcut din China şi Turcia şi este nevoie de comisii rogatorii. 133 de dosare s-au înregistrat în anul pandemiei.

 

”Au rămas în anchetă în prezent un număr de 94 de dosare iar 8 dosare au fost trimise în judecată, atât cele cu Unifarm-ul, dar am mai avut şi la Braşov de boli infecţioase din Braşov, dar şi de la Sfântu Gheorghe. În celelalte 94 de cauze, unele dintre dosarele noastre vor fi finalizate în perioada următoare, am încercat să indisponibilizăm bunuri în vederea recuperării prejudiciului, prejudiciul se ridică la nivelul zecilor de milioane, cel puţin, de euro.

 

Zeci de milioane de euro prejudicii prin infracţiuni de corupţie în timpul pandemiei?

 

Prin infracţiuni de corupţie în timpul pandemiei.”

 

20mai-19 Bologa despre dosare in pandemie

 

Şeful DNA spune că în unele dosare sunt implicate persoane cu funcţii de conducere în statul român.

 

”Ne interesează corupţia legată de pandemie pentru că este foarte grav ca unii de cetăţeni cu funcţii de conducere în statul român profită de această situaţie gravă şi să se îmbogăţească pe seama bolii, a suferinţei oamenilor şi chiar a morţii acestora.

 

Să înţeleg că aveţi în vizor persoane importante din statul român în aceste 94 de dosare?

 

Sunt persoane importante de la diferite niveluri ale statului român, la nivel local dar şi la nivel central”.

 

Care sunt, însă, tipurile de infracţiuni comise în pandemie? Crin Bologa.

 

”În pandemie am avut două tipuri de dosare: unele au ca obiect corupţia în legătură cu achiziţiile pentru combaterea pandemiei, alte dosare au ca obiect infracţiuni de corupţie profitând de starea de pandemie. Au apărut mai multe tipare, s-a profitat mult mai mult de restricţii, poate s-a considerat că DNA lucrează de la domiciliu, nu am făcut aşa ceva”.

 

Şeful DNA admite că unele dosare, probabil, se vor clasa. Spune că cercetările merg greu şi pentru că o parte din bani sunt deja în străinătate.

 

 

 

 

Sursa: www.europafm.ro