Un oraş din România ia în calcul interzicerea maşinilor diesel şi pe bezină în lupta împotriva poluării. Anunţul a fost făcut chiar de primarul oraşului, care susţine totodată că până în momentul în care se va respira aer curat va fi nevoie de un drum lung. Este vorba despre Braşov.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, primarul Braşovului, Allen Coliban anunţă că în prezent, Braşovul ocupă locul întâi în topul oraşelor care iau măsuri împotriva poluării. Cu toate acestea, edilul susţine că ne desparte un drum lung de aerul de bună calitate.
El a subliniat faptul că o mare problemă a poluării o reprezintă transportul din interiorul oraşului, în special maşinile diesel care au ceva ani în spate.
„Braşovul este pe locul I în topul oraşelor care iau măsuri împotriva poluării, dar mai avem drum lung până când să putem spune că avem un aer de bună calitate. După cum menţionează şi raportul, factorul decisiv în determinarea calităţii aerului este legat de cum se realizează transportul în interiorul oraşului.
Maşini multe, diesel şi vechi = aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului).
Ca să vă faceţi o idee legată de cât ne costă slaba calitate a aerului, raportul de faţă precizează că un bucureştean pierde 3000 de euro pe an din cauza poluării”, a scris primarul Braşovului pe Facebook.
Maşinile diesel vor fi interzise
În acest context, pentru un aer mai curat în interiorul oraşului, edilul a transmis o serie de recomandări din partea a Observatorului Român de Sănătate. Printre acestea se numără utilizarea vehiculelor electrice sau ale bicicletelor, scutirea de taxe pentru maşinile care poluează mai puţin, dar şi modernizarea transportului public.
Totodată, o recomandarea foarte importantă este interzicerea maşinilor diesel în oraş, măsură care este deja în vigoare în mai multe capitale europene. Allen Coliban a mai adăugat că va face tot posibilul să combată poluarea în mandatul său.
„Iată câteva recomandări pentru noi, administraţiile locale, de la Observatorul Român de Sănătate:
> Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.
> Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.
> Scutiri de taxe pentru maşinile care poluează puţin
> Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi şi achiziţionarea celora care nu poluează.
> Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul oraşului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).
Unele dintre măsuri sunt deja luate la Braşov, altele sunt în pregătire (transport în comun electric 100%, transport pe şine, piste de biciclete, mai multe spaţii verzi, campanii de informare). Vă asigur că pentru mine şi consilierii locali USRPLUS combaterea poluării este o prioritate a acestui mandat”, a mai adăugat edilul.
Sursa: www.capital.ro