Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv în România  la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru corupţie, s-a predat, joi, autorităţilor italiene la Bari, au declarat  surse din Poliţie.

 

Potrivit acestora, Dragomir a fost depus în Penitenciarul din Bari, în aşteptarea prezentării în faţa instanţei de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare, emis de Tribunalul Bucureşti.

 

”În dimineaţa de 4 februarie 2021, Poliţia Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Sirene, de către autorităţile italiene, că, în cursul zilei de ieri, un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internaţional, s-a prezentat la o secţie de poliţie din Bari, însoţit de avocatul ales. Acesta a fost depus în Penitenciarul din Bari, în aşteptarea prezentării în faţa instanţei de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti. În baza datelor furnizate de autorităţile din Italia, a fost informată instanţa de judecată din România, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce şi transmite acest mandat către instanţa care va judeca şi dispune asupra predării către România.”

Fostul locotenent – colonel SRI a plecat din ţară cu o zi înainte de condamnare, prin Arad, cu maşina, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. El a fost condamnat în iunie 2020.

 

Amintim că un alt condamnat în România la închisoare cu executare, dar care a fugit în Italia, a scăpat de pedeapsă după ce Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare.

 

Judecătorii napoletani i-au şters lui Dragoş Săvulescu 3 ani din pedeapsă în baza unui decret de graţiere din 2006 şi, constatând că a rămas cu 2 ani şi jumătate (sub 3 ani), i-au comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia Curţii de Apel Napoli a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian. (Detalii aici)

 

Context

Daniel Dragomir a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate. Procurorii anticorupţie susţin că, în virtutea funcţiei de ofiţer SRI, Dragomir a avut acces la informaţii secrete despre omul de afaceri libanez Rami Ghaziri.

 

Patronul de la Avicola Crevedia era monitorizat de Direcţia generală de Securitate economică a SRI şi era vizat într-un mare dosar de evaziune fiscală din industria cărnii.

 

Potrivit DNA, Dragomir i-ar fi comunicat omului de afaceri Rami Ghaziri informaţii secrete astfel încât acesta să se păzească de monitorizarea SRI, controalele ANAF şi, ulterior, de dosarele DNA. În plus, Dragomir i-ar fi oferit sprijin omului de afaceri libanez la diverşi înalţi functionari astfel încât să obţină mai uşor rambursarea TVA de la stat.

 

Dragomir i-ar fi oferit protecţie lui Ghaziri în schimbul a 25.000 de euro pe lună şi a unui procent de 1 la sută din TVA rambursată de stat.

 

Potrivit procurorilor, Dragomir ar fi primit în total mită de la Rami Ghaziri – prin intermediul unui angajat al acestuia, Emile Kharrat – peste 460.000 de euro.

 

374.000 de euro au mers direct în contul soacrei fostului ofiţer, peste 70.000 de euro au reprezentat cheltuieli pentru înfiinţarea unei firme, Emar Investment şi pentru o maşină Porsche Cayenne, iar 18.000 de euro ar fi fost primiţi sub forma salariului de 8000 de lei pe lună al soţiei sale la firma Emar.

 

Totul s-ar fi petrecut între octombrie 2012 şi octombrie 2013, în perioada când Dragomir voia să se lanseze în afaceri şi a părăsit SRI.

 

Fostul ofiţer SRI este acuzat şi de spălare de bani întrucât – consideră procurorii militari de la DNA – ar fi transferat banii primiţi de la Rami Ghaziri din contul soacrei sale în alte conturi, ale lui, soţiei şi fiului.

 

Dragomir, inculpat şi în ancheta Black Cube. În septembrie 2016, fostul colonel SRI a fost arestat şi în cazul Black Cube, afacerea de hărţuire a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi. Dragomir ar fi comandat operaţiunea din România a celebrei agenţii israeliene de detectivi internaţionali „în numele altor persoane”. Deşi dosarul a fost deschis de DIICOT în septembrie 2016, nici până astăzi nu a fost finalizat.

 

Cine este Daniel Dragomir

 

Potrivit rechizitoriului DNA, Daniel Dragomir (42 de ani), a intrat în SRI ca ofiţer operativ la Direcţia generală de combatere a terorismului. În 2006, a fost avansat şef birou, în 2008, şef de sector şi în 2010, şef de grupare de sectoare.

 

Potrivit declaraţiilor din dosar ale Mihaelei Nicola de la compania de PR, The Group, în 2011-2012, Dragomir preda cursul de antiterorism la Academia Naţională de Informaţii.

 

În 2012, Dragomir şi-ar fi manifestat dorinţa de a părăsi serviciul şi de a intra în afacerile de PR. A preluat o firmă a Mihaelei Nicola şi, în februarie 2013, a părăsit serviciul prin demisie şi s-a dedicat „afacerilor”.

 

Avea gradul de locotenent colonel, iar ultima lui evaluare în cadrul SRI fusese maximă.

 

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro