Vom folosi teste antigen, rapide, în şcoli, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la TVR. Acesta a spus că faţă de acest moment, acum 6 luni, când s-au redeschis şcolile, în luna septembrie 2020, nu aveam teste rapide îmbunătăţite şi recunoscute oficial ca instrument de testare şi nici vaccinare – două elemente care, în opinia sa, au contat în luarea deciziei de deschidere a şcolilor pe 8 februarie după câteva scenarii.

“Decizia este condiţionată de cifrele pe care le vedem în fiecare zi şi de evoluţia lor. Există riscuri legate de deschiderea şcolilor şi în general de orice măsură de relaxare.

 

Există măsuri pe care le luăm şi există sigur un calcul al riscurilor care merită asumate. Mai întâi de toate, noi credem că acesta este un risc care merită asumat. Sigur, în condiţiile în care numărul cazurilor va rămâne unde este sau va scădea sau va creşte foarte puţin.

 

Măsurile pe care le luăm sunt unele legate de testare şi, peste weekend, colegii mei de la Ministerul Sănătăţii vor lucra la un plan în legătură cu asta.

 

Apoi există măsuri de vaccinare a personalului care lucrează în instituţiile de învăţământ şi apoi, sigur, sunt toate măsurile de distanţare care deja erau prezente în majoritatea şcolilor. Va trebui să fim şi mai atenţi acum ca măsurile acestea să fie respectate.

 

Dacă avem cazuri, vom încerca mai întâi să le descoperim din timp şi atunci, cum spuneam, pregătim măsuri de testare. Testele antigen au evoluat în ultimele luni, apropo de lucrurile care s-au schimbat, cel puţin pentru pacienţii simptomatici lucrurile sunt cât se poate de clare: aceste teste sunt la fel de exacte sau aproape la fel de exacte ca cele RT-PCR. Deci putem să le folosim şi le vom folosi în şcoli“, a spus Voiculescu.

 

Impactul sărbătorilor în cifrele de infectare a fost minim

Ministrul a vorbit despre un risc “gestionabil” şi despre faptul că dacă acest risc a devenit gestionabil ne putem ocupa acum de “minusul din viaţa copiilor şi a familiilor”.

 

“Nu cred că are nimeni nicio îndoială apropo de minusul în viaţa copiilor şi nu numai a copiilor, ci a întregii familii. Deci acolo, ăsta este un argument cât se poate de clar, care ţine mai puţin de sănătate, dar nu cred că are nimeni îndoieli în legătură cu asta.

 

Dacă m-aţi fi întrebat în legătură cu toate chestiunile menţionate de dumneavoastră acum două săptămâni, v-aş fi spus în niciun caz. V-aş fi spus că trebuie să ţinem cont că de sărbători, că nu toată lumea a respectat regulile de distanţare socială şi că trebuie să vedem impactul sărbătorilor. Impactul sărbătorilor a fost minim, din ce vedem. Şi, repet, din ce vedem la nivel de testare, testare pozitivă dar şi din ce vedem în cifrele alea care nu prea mint şi anume cazurile la ATI şi cele din spital, deci nu am văzut un impact extrem de negativ, de fapt aproape că nu am văzut un impact negativ deloc al sărbătorilor. Şi atunci avem motive să credem că lucrurile ar putea fi ţinute în frâu. Dacă lucrurile pot fi ţinute în frâu înseamnă că putem să ne gândim şi la acel mare minus în viaţa oamenilor“, a mai declarat Voiculescu.

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro