Declaraţiile şefului statului au avut loc după o şedinţă de lucru, cu membri ai Cabinetului Cîţu, dar şi cu Raed Arafat, şeful DSU, şi cu Directorul Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Din delegaţia guvernului, au făcut parte premierul Cîţu, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

 

Declaraţiile preşedintelui:

 

  • Tema discuţiei a constat în ”Deschidem sau nu şcolile pentru învăţământul faţă în faţă?” În unanimitate, am concluzionat: începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Asta în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni de până acum.
  • Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemiei în fiecare localitate. În acest fel, în localităţile încadrate în scenariul verde (relativ puţine cazuri) toate şcolile se deschid fizic. În localităţile unde scenariul este galben, merg la şcoală copiii de grădiniţă, clasele I-IV, şi clasele a VIII-a şi a XII-a. În cazul unde scenariul este roşu, merg la ore preşcolarii şi cei din clasele I-IV.
  • Atunci când se ajunge rata de infectare peste 6 la mia de locuitori, localitatea se carantinează, iar toată lumea stă acasă şi şcolile funcţionează online.
  • Universităţile: decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi în parte, ţinând cont de autonomia universitară. Sunt, însă, liberi să se alinieze acestor scenarii.
  • Lucrurile acestea vor deveni realitate în situaţia în care situaţia epidemiologică nu se înrăutăţeşte grav.
  • Toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă decât evaluarea pentru şcoli.
  • Pe 2 februarie, vom face o reevaluare a situaţiei pandemice, iar decizia finală va fi luată pe 2 februarie.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro