Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că nu se redeschid şcolile în cazul în care numărul îmbolnăvirilor creşte.

 

Declaraţia ministrului vine în contextul în care au apărut informaţii, pe surse, că autorităţile centrale iau în calcul varianta reluării graduală a cursurilor faţă în faţă în şcoli, indiferent de rata de răspândire a COVID-19 în rândul populaţiei.

 

Un prim pas ar fi fost reluarea cursurilor la grădiniţe şi clasele primare, iar apoi pentru anii terminali, care trebuie să susţină evaluarea naţională şi bacalaureatul la finalul anului şcolar 2020-2021.

 

În prezent, peste un milion de elevi şi preşcolari învaţă online, potrivit centralizării Ministerului Educaţiei.

 

Reporter: Puteţi să confirmaţi informaţia privind redeschiderea şcolilor?

 

Nelu Tătaru: "Se analizează permanent la Ministerul Educaţiei fiecare componentă, este o analiză şi se aplică în contextul evoluţiei".

 

Reporter: Ce soluţie este să revină copiii la şcoală?

 

Nelu Tătaru: "Să scadă numărul de infectări.

 

Astăzi, s-a făcut evaluare la Sibiu în contextul creşterii, în Sibiu avem un indice de peste 6, în acest moment s-a făcut evaluarea unităţilor medicale, sunt 507 paturi din care 21 de ATI şi o evaluare a extinderii, putem extinde cu încă 132 de paturi cu încă 22 de paturi de ATI la Judeţean şi 10 la Militar.

 

Avem paturi, dar extensia nu o putem face la infinit, regula este limitarea creşterii numărului de cazuri.

 

S-au făcut propuneri pe care comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă le va evalua şi vor acţiona în consecinţă: am recomandat reevaluarea transportului în comun în orele de vârf cu suplimentarea mijloacelor de transport, reanalizarea flextime-ului, telemunca, terasele, reevaluarea parcurilor pe timp de noapte, a spaţiilor de joacă şi servirea mesei în mall, doar prepararea hranei în cantină şi servirea în regim de takeaway.

 

Am recomandat şi analizarea închiderii târgurilor şi oboarelor ca şi zone unde se poate face transmiterea. Aştept în acest moment şi o analiză a CNSU şi să avem perspectiva la aceste măsuri".

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro