Ministerul de Externe a anunţat marţi că platforma pe care se completează formularul de intrare în Grecia a fost nefuncţională pentru câteva ore, însă situaţia s-a remediat. Ministerul îi atenţionează pe turişti că pot intra în Grecia pe la vama Kulata – Promachonas, începând de miercuri dimineaţă, cu formularul completat şi dovada testului Covid negativ.

 

Ministerul de Externe arată că platforma https://travel.gov.gr pentru completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care vor să intre în Grecia nu a funcţionat marţi, de la ora 00.00, însă situaţia s-a rezolvat.

 

„MAE a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri prin Ambasada României la Atena şi pe lângă Ambasada Greciei în România pentru semnalarea acestei disfuncţionalităţi şi pentru a solicita remedierea imediată a acesteia. Urmare acestor demersuri, autorităţile elene au remediat problema tehnică apărută, iar la acest moment platforma este funcţională”, se arată într-un comunicat MAE.

 

Autorităţile elene au anunţat că formularele completate marţi, 14 iulie, vor primi coduri QR începând de la miezul nopţii dintre marţi şi miercuri, ora 00.01. Intrarea pe teritoriul Greciei se va putea efectua începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 6.00, au mai precizat autorităţile elene, potrivit MAE.

 

De aeemenea, Ministerul de Externe reaminteşte că începând de miercuri, 15 iulie, ora 6.00, pe lângă formularul electronic (codul QR), cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul  Greciei.

 

„Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective”, se precizează în comunicat.

 

Românii care trec graniţa pe la Kulata beneficiază, în caz de nevoie, de asistenţă consulară de la reprezentanţi ai Consulatului General al României la Salonic şi ai Ambasadei României la Sofia, care vor fi prezenţi miercuri în punctul de frontieră Kulata-Promachonas.

 

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:

 

https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro