Bucureştiul intră în scenariul roşu, după ce pentru prima oară de la declanşarea crizei sanitare a fost depăşită rata de 3 îmbolnăviri de COVID-19 la mia de locuitori.

 

Asta înseamnă că şcolile, restaurantele, teatrele şi cinematografele se vor închide, iar locuitorii vor fi obligaţi să poarte masca de protecţie peste tot, atât în interior, cât şi în exterior.

 

La nivelul întregii ţării de ieri, până astăzi s-au îmbolnăvit încă 3.920 de români, iar 749 sunt la terapie intensivă.

 

În scenariul roşu, niciun copil nu va mai merge la şcoală sau la grădiniţă. Lecţiile se vor face exclusiv online. Este, aşadar, situaţia Capitalei, după ce astăzi au fost înregistrate încă 770 de noi cazuri de îmbolnăvire. Asta înseamnă că rata de incidenţă a ajuns la 3,02 cazuri la mia de locuitori.

 

Ludovic Orban, premierul României: „Se vor închide şi restaurantele din interior”.

 

O vreme nu vor mai funcţiona nici sălile de teatru şi de cinema, care oricum aveau spectacole cu public limitat. Până acum, când rata de incidenţă a fost de peste 1,5 la mia de locuitori, actorii puteau urca pe scenă în faţa unei săli pe jumătate plină.

 

Centrele comerciale şi sălile de sport vor rămâne deschise.

 

Tot în scenariul roşu, locuitorii Capitalei vor fi obligaţi să poarte masca de protecţie peste tot. O astfel de decizie a fost luată deja în câteva judeţe.

 

În Scenariul roşu, vom fi obligaţi să purtăm masca de protecţie oriunde am fi, chiar dacă ne plimbăm prin parc sau suntem singuri pe trotuar. Şi este foarte important să facem acest lucru, pentru că scenariul roşu presupune transmitere comunitară. Adică nu ştim dacă fix înaintea noastră a trecut prin acelaşi loc o persoană purtătoare de Sars-CoV-2. Dacă a tuşit, strănutat sau chiar a vorbit, virusul ar putea rămâne în aer.

 

Măsurile pe care autorităţile le pot lua în scenariul roşu sunt prevăzute în hotărârea de guvern privind starea de alertă. Acestea vor fi puse în aplicare abia după ce Direcţia de Sănătate Publică va transmite datele oficiale către comitetul pentru situaţii de urgenţă.

 

Pe de altă parte, Adrian Sterinu Cercel, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş şi proaspăt intrat în cursa pentru parlament din partea PSD, a venit cu o propunere surprinzătoare, duminică, pentru a ţine în frâu răspândirea bolii.

 

Acesta a declarat că bătrânii trebuie izolaţi pentru a fi protejaţi şi că dacă nu avem unde să ne izolăm ca să îi protejăm pe bunici, să ne mai luăm o casă.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro