Prima lună de toamnă se aproprie de final, însă în unele zone pare că iarna deja şi-a făcut apariţia şi a adus cu ea un strat considerabil de zăpadă.

 

În mai multe ţări din Europa au fost înregistrate temperaturi scăzute, care au dus la ninsori, pe jos aşternându-se un strat de zăpadă de 20-30 de centimetri. Astfel, în Austria, Franţa, Elveţia, dar şi în Italia au fost surprinşi primii fulgi de zăpadă.

 

În mediul online au apărut mai multe imagini şi clipuri de la prima zăpadă, iar oamenii s-au bucurat de fenomen şi au început deja sporturile de iarnă. S-a bifat primul dat cu sania şi primul om de zăpadă.

 

Conform prognozei ANM, pe următoarele două săptămâni, sunt aşteptate ninsori şi în România, la munte la altitudini mari.

 

Prognoză meteo ANM pentru următoarele săptămâni

ANM a anunţat că în următoarea perioadă valorile termice sunt în scădere. S-a terminat cu căldura, iar ninsorile sunt aproape. Astfel, temperaturile scad la începutul intervalului şi se vor situa uşor sub normele perioadei, iar pană în data de 1 octombrie, media acestora va fi în jurul a 19 grade.

 

Însă până la sfârşitul primei săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere până la o medie de 27- 28 de grade, vremea devenind caldă pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 20 grade.

 

În ceea ce priveşte zona montană, în următoarea perioadă se vor înregistra scăderi de temperatură şi sunt anunţaţi chiar primii fulgi de zăpadă.

 

Răcirea vremii din primele zile ale intervalului se va resimţi mai ales la valorile diurne. Acestea vor fi în scădere de la medii de 14 grade, spre medii în jurul a 9 grade. Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere, spre o medie de 18 grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă.

 

În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 10-11 grade. Temperaturile minime vor scădea uşor până în data de 2 octombrie, de la o medie de 7 grade, la 4 grade.

 

În cea de-a doua săptămână şi temperaturile minime vor fi în scădere treptată, spre medii în jurul a 4 grade. În intervalul 28 septembrie – 2 octombrie vor fi precipitaţii, posibil şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare la altitudini mari. După data de 6 octombrie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor.

 

 

 

 

Sursa: www.mgnews.ro