Un proiect de lege va schimba fundamental Codul Rutier. Şoferii români care locuiesc în străinătate ar putea beneficia de avantaje substanţiale atunci când vor dori să îşi schimbe permisele de conducere.

 

Anunţ important pentru toţi românii stabiliţi în străinătate. Cum se vor preschimba permisele de conducere expirate?

Un proiect de lege, care acum se află în dezbatere publică, ar putea aduce avantaje substanţiale şoferilor români care sunt stabiliţi în toată Europa. Potrivit senatorului Şerban Nicolae, românii care muncesc în străinătate ar putea scăpa de obligaţia de a se prezenta în ţară pentru examinarea medicală în vederea prelungirii valabilităţii carnetului de conducere.

 

În plus, românii stabiliţi în ţările UE sau Spaţiului Economic European pot trimite în ţară online sau prin poştă documentele medicale necesare preschimării permisului de conducere.

 

Condiţiile actuale de preschimbare a permisului de conducere, discriminatorii

Astfel, senatorul Şerban Nicolae consideră discriminatorie obligaţia ca românii care vor să-şi prelungească permisul de conducere să vină în ţară pentru examenul medical, care poate fi făcut la fel de bine oriunde în străinătate.

 

„Situaţia apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliaţi sau rezidenţi în ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European unde, condiţiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Motivele pentru care Şerban Nicolae vrea modificarea legislaţiei

În proiectul de lege iniţiat de senatorul Şerban Nicolae sunt prevăzute modificări ale Codului Rutier. Astfel, Şerban Nicolae a aratat motivele pentru care vrea să schimbe legislaţia actuală din domeniu:

 

„Cetătenii români care au domiciliul sau reşedinţa în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European pot efectua examinarea medicală în ţara de domiciliu sau de reşedinţă, după caz, în unităţi medicale autorizate în condiţiile stabilite de legile aplicabile în ţările respective, documentele emise de aceste unităţi, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalităţi”.

 

Modificări şi în ceea ce priveşte ITP-ul maşinii

O altă modificare propusă prin acest proiect de lege se referă la inspecţia tehnică periodică (ITP). Mai concret, Şerban Nicolae propune instituirea unei perioade de graţie de 24 de ore pentru şoferii care nu se află pe teritoriul naţional la data când le expiră valabilitatea ITP, timp în care să nu se aplice interdicţia circulaţiei pe drumurile publice.

 

„Pentru deţinătorii de vehicule înmatriculate în România aflate în afara ţării la momentul expirării termenului de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice, această interdicţie nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în ţară, chiar dacă aceştia sunt de bună credinţă. Inspecţia tehnică periodică pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în ţară”, a argumentat Şerban Nicolae, citat de Romania TV.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro