Pericol de infectare în creşe şi grădiniţe! Potrivit legislaţiei în vigoare, copiii de până în cinci ani nu sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie. Cu toate astea, ei trebuie să respecte distanţarea socială. Imposibil de impus aceste reguli, spun cei din domeniu, având în vedere vârsta fragedă a celor mici.

Statisticile vin, însă, să-i liniştească pe părinţi. Copiii nu dezvoltă forme severe în urma infectării cu noul coronavirus.

Riscul direct asupra copiilor este redus. Ceea ce duce la nelinişte e reprezentat de varianta ca micuţii să transmită (infecţia cu COVID-19 – n.r.) în comunitate sau acasă”, a afirmat doctorul Radu Ţincu.

Recomadarea este, pe cât posibil, ca cei mici să păstreze distanţa unii faţă de alţii. Măsura va fi însă greu de aplicat din mai multe cauze.

“Poţi să implementezi măsuri, dar riscul nu va fi eliminat 100%, copiii interactionează între ei. Din punct de vedere psihologic, nu este corect pe termen lung să înveţi copilul că trebuie să se ferească de colegul lui, “copilul e periculos, il poate infecta””, a afirmat Dan Prediger, patron grădiniţă.

Unele grupe sunt în continuare destul de numeroase pentru că mulţi părinţi nu au cu cine îi lăsa pe cei mici acasă.

“Trebuie să responsabilizăm copilul. E greu la 3 ani, indiferent de modul de explicare, sunt copii nu sunt roboţi. (…) Cu certitudine se vor intersecta. Asta cu circuitele e o glumă, e ca şi cum ai face armata. Îi încolonezi la masă, la joacă”, a adeclara, la rândul său, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

“Cea mai mare motivaţie de a merge la grădiniţă este ca să se joaca cu colegii lor…În momentul în care nu vor mai avea voie, motivaţia de a merge la grădiniţă se va prăbuşi în bucăţi mici, care nu vor putea fi puse la loc de orice joc”, a afirmat Ana Maita, Asociaţia Mame pentru Mame.

Cel puţin în Capitală, majoritatea creşelor şi grădiniţor se redeschid potrivit scenariului galben, adică micuţii vor avea şi întâlniri online. Varianta a fost deja testată în starea de urgenţă, iar rezultatele arată că preşcolarii nu sunt deloc pregătiţi.

“Sfatul nostru pentru toate familiile care au posibilitatea să nu-şi ducă la grădiniţă în această perioadă grea este să nu-I ducă astfel încat grupele să fie cât mai micuţe”, a mai spus aceasta.

“Treaba cu online-ul nu ajută cu nimic. Din prima săptămână şi-au dorit (copiii- n.r.) să-şi vadă colegii, apoi n-au mai vrut să intre online. E imposibil să desfăşori lecţii online la gradiniţă, e exclus”, a mai spus Dan Prediger.